Новини Транспорт

Още една руска авиокомпания без право да лети над ЕС

   
Още една руска авиокомпания без право да лети над ЕС

Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз добави още един руски авиопревозвач – I Fly, към списъка с компаниите, на които е забранено да летят над въздушното пространство на ЕС. С него броят на операторите, които не отговарят на международните стандарти за безопасност и нямат право да прелитат над континента, става 118, от които 22 са руски, съобщава сайтът Schengen Visa Info.

Според Агенцията причината за включването на I Fly в този списък е липсата на валидни сертификати за летателна годност на авиокомпанията. Решението не е поредната санкция към Москва, а по-скоро решение, взето въз  основа на технически причини и съображения за безопасност, коментира Адина Валеан, комисар по транспорта.

„ След взетото през април решение за включване на 20 руски авиокомпании, които експлоатират самолети чуждестранна собственост без валиден сертификат за летателна годност, днес друга авиокомпания беше включена в списъка на ЕС за авиационна безопасност. Комисията следи отблизо всички руски авиокомпании, които имат чуждестранни самолети без валиден сертификат за летателна годност в техния флот, добавен незаконно от Русия в нейния регистър “, обясни комисарят.

Руските авиокомпании, включени в списъка са:

Авиолинии Аврора

Авиокомпания “Авиастарту” АД

ИЖАВИЯ

Якутия

Русджет

Uvt Aero

Сибир авиолинии

Авиокомпания Smartavia

Авиолинии Ираеро

Уралските авиолинии

Авиокомпания Алроса

Nordstar Airlines

Руслайн

Yamal Airlines

Северен вятър

Авиокомпания Икар

Авиокомпания Победа

Аерофлот - руски авиолинии

авиокомпания "Россия".

Авиокомпания Скол

Utair Aviation

За 90 от 118-те компании в списъка европейското въздушно пространство е затворено поради липса на надзор на безопасността от националните авиационни власти. Те са от 15 държави, сред които Афганистан, Ангола, Армения, Конго, Еритрея, Киргизстан, Непал и Судан.

ЕС определя за рискови авикомпании като Avior Airlines от Венецуела, Blue Wing Airlines от Суринам, Iran Aseman Airlines от Иран, Iraqi Airways от Ирак, Med-View Airlines от Нигерия и Air Zimbabwe от Зимбабве.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати