Анализи Новини

Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера

  21.06.2022 10:34  
Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера

Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера от 1 юли до края на септември. Ограничават и броя на туристите заради заблатяването на езерата и ерозията на терена. Последните резултати от проучване сочи, че състоянието на езерата е обезпокоително и те постепенно изчезват.

Началната станция на лифта за Седемте рилски езера обикновено е мястото, от което нерегламентирно, пълни с туристи, към планината тръгват десетки джипове. В подножието на езерата, туристите масово не одобряват такъв вид транспорт в Рила.

Владимир Милушев, директор на Национален парк "Рила", потвърди, че наистина има проблем с езерата. "Губим ги, това е доказано научно. Причината е засиленият човешки натиск - ерозията на пътеките, част от тях нерегламетирани, по тях се свличат земни маси", обясни той, цитиран от Нова телевизия.

Според туристи джиповете са излишни и представляват допълнитено замърсяване и шум.

През годините бизнесът с транспорта в Рила е много печеливш. За едно лято нелегалните превозвачи прибират хиляди левове - без да плащат данъци, и без да спазват никакви закони.

Не само джиповете обаче са проблем за Рила. Според туристите дейностите, които от Националния парк предприемат в името на това да насочат само в определени маршрути потокът от туристи, са недообмислени и също може да имат тежки последствия за природата.

С всяка година влиянието, което човешкото присъствие оказва върху природата в Рила се увеличава. Затова вече се чуват и призиви да се търсят начини за намаляване на туристите в планината. 

От Парк "Рила" за поредна година предупреждават, че е забранено къпането и като цяло навлизането в Седемте рилски езера. Очевидците на подобни нарушения, които най-бързо и сигурно заблатяват езерата, могат да подават сигнали на горещите телефони в дирекцията на парка.