Транспорт

Авиокомпанията Sun Express може да лети от Пловдив до Бурса

   
Авиокомпанията Sun Express може да лети от Пловдив до Бурса

Дългоочакваното пътуване със самолет от Пловдив до Бурса, Измир и Истанбул скоро може да стане реалност. В напреднала фаза са преговорите между „Летище Пловдив“ ЕАД със SunExpress - турско-германска авиокомпания между Turkish Airlines и Lufthansa, със седалище в Анталия, съобщиха от летището в Пловдив, цитирани от „Марица“.

След вчерашната среща във Велинград, на която се обсъди бъдещето на Фонд за развитие на Летище Пловдив, изпълнителният директор на аеропорта Красимир Пешев и председателят на съвета на директорите Дойчин Ангелов заминават утре на двудневно посещение в Бурса.

Там ще се срещнат с кмета на града Алинур Акташ и представители на тамошната търговска камара с бизнес в авиосектора. В края на юни двамата, заедно с общинска делегация, предвождана от кмета на Пловдив Здравко Димитров, ще летят до Истанбул за работна среща с градоначалника на мегаполиса Екрем Имамоглу. Визитите ще дадат рестарт на започналите през 2012-2013 г., но зациклили двустранни преговори за пускане на редовни авиолинии от Пловдив до Турция. Очаква се поне половин година след разговорите с турските партньори  да се изготви график на дестинациите и полетите от и до югоизточната ни съседка.

Припомняме, че темата за разкриването на редовни пътнически линии с полети от Пловдив до Бурса и Истанбул бе обсъдена през месец май в Пловдив между кмета Здравко Димитров, търговското аташе на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив Армаган Ал и представители на ръководството на Летище Пловдив. 

Светеща табела указва спирката на шатъл буса до аеропорта

Светеща табела с електронен надпис скоро ще бъде монтирана на спирката срещу Автогара „Юг“, на бул. „Христо Ботев“, от която тръгва шатъл бусът до Летище Пловдив и обратно. Както „Марица“ писа, бусът започна да обслужва пътници от 6 юни.

Така частично се реши дългогодишният проблем с липсата на транспорт до и от аеропорта. Часовете на тръгване на превозното средство от града на тепетата са съобразени с полетното разписание на летището, като тръгването от Автогара „Юг“ за всеки полет е 30 минути преди започване на регистрация на пътниците за конкретния полет на летището (2 часа и 30 минути преди обявения час на излитане), а заминаването от Летище Пловдив е 30 минути след кацане на самолета.

До момента само един частен превозвач се ангажира да вози пътниците до и от летището. Очаква се на някоя от сесиите на Общинския съвет в Пловдив да бъде взето решение и за разкриване на редовна линия от областния град до аерогарата. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати