Новини Събития

Британците ще плащат такса за почивка в Европейския съюз

  23.06.2022 15:26  
Британците ще плащат такса за почивка в Европейския съюз

От следващата година британците, които готвят почивки в страни-членки на Европейския съюз, ще трябва да заплатят такса, ако искат да отидат на ваканция. Още едно тъжно допълнение за гражданите на Обединеното кралство, но освен 22-те страни-членки, правилото важи и за всички държави, които не са в съюза, но са част от Шенгенското пространство. Пътуването в останалите страни в Европа ще бъде лесно и без допълнителни такси. Те ще трябва да имат само паспорт, а виза не е нужна за първите 90 дни. 

Таксата ще е подобна на тази, която британците плащат при посещение в САЩ. Там тя е около 17 паунда (или около 40 лв). Сумата, която трябва да платят за посещение в Европейския съюз и Шенгенското пространство ще е 6 паудна (около 15 лв). Таксата е наложена заради новата Европейската система за информация и оторизация на пътувания (ETIAS). Това е системата, която ще се ползва в Шенгенското пространство и всеки, които иска да влезе в страна от него, трябва да премине автоматичната проверка. 

Ако тази стъпка не е изпълнена, пътникът няма да бъде допуснат да продължи след проверка на паспорт. Има шанс ETIAS проверката да не бъде мината успешно, ако пътуващият има криминално досие.