Новини Събития

Британците ще плащат такса за почивка в Европейския съюз

   
Британците ще плащат такса за почивка в Европейския съюз

От следващата година британците, които готвят почивки в страни-членки на Европейския съюз, ще трябва да заплатят такса, ако искат да отидат на ваканция. Още едно тъжно допълнение за гражданите на Обединеното кралство, но освен 22-те страни-членки, правилото важи и за всички държави, които не са в съюза, но са част от Шенгенското пространство. Пътуването в останалите страни в Европа ще бъде лесно и без допълнителни такси. Те ще трябва да имат само паспорт, а виза не е нужна за първите 90 дни. 

Таксата ще е подобна на тази, която британците плащат при посещение в САЩ. Там тя е около 17 паунда (или около 40 лв). Сумата, която трябва да платят за посещение в Европейския съюз и Шенгенското пространство ще е 6 паудна (около 15 лв). Таксата е наложена заради новата Европейската система за информация и оторизация на пътувания (ETIAS). Това е системата, която ще се ползва в Шенгенското пространство и всеки, които иска да влезе в страна от него, трябва да премине автоматичната проверка. 

Ако тази стъпка не е изпълнена, пътникът няма да бъде допуснат да продължи след проверка на паспорт. Има шанс ETIAS проверката да не бъде мината успешно, ако пътуващият има криминално досие. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати