Анализи Новини Хотели

Курортът с минерална вода Момин проход запустява

   
Курортът с минерална вода Момин проход запустява
Така изглежда градската баня и отзад Детският санаториум
  Мирослав Иванов, Момин проход

Курортът Момин проход е в окаяно състояние и запустява въпреки, че се намира на 40 км от София, преди Костенец. Лечебната минерална вода изтича в реката и не се използва, заявиха пред TravelNews местни жители. Бившите градски бани с басейни и инхалаторен комплекс са в пълна разруха. До Момин проход е истинско приключение да стигнеш след огромни дупки и ями на пътя. Същевременно инвеститори не са допускани да строят СПА хотели от Община Костенец, към която е Момин проход. В курорта има един малък хотел, който не може да поеме интереса на туристите. Местните разказват за шейхове от Катар, които са искали да изградят модерни санаториуми и СПА комплекси, но не били допуснати от политиците.
Общината се управлява от 2019 г. насам от ГЕРБ. Преди това и от кмет на БСП, но и при двете партии не е направено нищо за региона. Народният представител от ГЕРБ за София област Николина Ангелкова и бивш министър на туризма в продължение на 6 години, обещаваше развитие на СПА туризма в Момин проход и Костенец, но до момента реални резултати няма. И двете партии лъжат местните хора, че ще развият района, който е изключително близо до София, и е с голям потенциал за развитие на туризма.

 Старият комплекс за инхалации


В Момин проход има два санаториума към Министерството на здравеопазването, които са на доизживяване, в окаяно състояние и почти съборетини. Единият е детски за лечение на церебрална парализа, в който малчуганите и родителите са подложени да попадат в истинска мизерия. Те са построени през 1948 г., като са им правени само козметични освежавания. Държавата и Министерството на здравеопазването нехае за базите си.

 Старата баня


Момин проход е бил известен в миналото с невероятния въздух и своята минерална вода, която отдавна е позната като лечебно средство при заболяванията на дихателните органи- ларингити, трахеити, бронхиална астма, заболявания на червата, на нервната система, на кожата и др. Курортът е разположен на 530 м над морското равнище в прохода, който се образува от южните разклонения на Ихтиманска Средна гора, под връх Еледжик, и се намира на 3 км северно от гара Костенец, по магистралата София-Пловдив. Южно от него се простира Рило-Родопският масив с букови и борови гори. През курорта протичат река Мъти вир, приток на Марица. Има удобни транспортни връзки - железопътни и автобусни.
След падането на Римската империя активно използваните дотогава горещи минерални извори, в това число и тия в Момин проход, били занемарени и постепенно засипани от наноси. Едва през турското владичество били отново използвани от населението за лечение и битови нужди по най-примитивен начин, но след Освобождението пак били забравени за няколко десетилетия. Модерно каптиране на минералните извори е извършено през 1925-1926 г., а нова, по-голяма модерна баня била построена през 1933 г.

 Сграда на детския санаториум

Санаториумите са строени след 1948 г.

Курортното лечение и профилактика в Момин проход е комплексен метод, чието действие се основава на влиянието на физико-химическия състав на минералната вода, на климатичните фактори и на санаториално-курортния режим. Климатът на курорта Момин проход е преходно-континентален с доста горещо лято, но постоянните слаби ветрове не позволяват прегряване на въздушните слоеве. Денонощната амплитуда е около 14-15° С. Зимата е сравнително мека, както и есента. Преходът между отделните сезони е плавен и постепенен. Валежите са около нормалните за страната. Всички тия фактори определят климата като благоприятен за лечение и укрепване на организма.
Минерална вода в Момин проход идва от около 1500 м дълбочина с дебит 920 л /мин. Според химическия си състав тя се характеризира като хипертермална- 65.5° С, средно минерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силиииева вода, бистра, без миризма, с приятен вкус. Може да се сравни с водата в курортите Баня - Панагюрско, Брястово - Хасковско, и Пчелин - Ихтиманско.

 Минералната вода изтича в реката


Въз основа на досегашния опит е установено, че най-подходящи за лекуване в курорта Момин проход са следните заболявания:
1. Заболявания на опорно-двигателния апарат: артрити и полиартрити от нетуберкулозно естество, заболявания на гръбначния стълб също от нетуберкулозно естество, заболявания на костите, мускулите и сухожилията, артрозна болест, болест на Бехтерев, ревматоиден полиартрит, инфекциозен полиартрит, състояния след прекаран ревматизъм, остеохондропатия, токсични и професионални костни увреждания, на ставите, сухожилията, остеомиелити, тендовагинити, състояния след травми, вибрационна болест.
2. Заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища, заболявания на дихателните органи – ринофарингити, синуити, трахеити, бронхити с инфекциозен, алегричен или със смесен произход, състояния на възстановяване след прекарани пневмонии, пневмослероза, както и ранни
форми на белодробен емфизем и силикоза, хроничен бронхит, ларингит, трахеит, ринит, синуит.
3. Алергични заболявания.
4. Заболявания на стомашно-чревния тракт - гастрити, колити, язвена болест.
5. Болести на обмяната - диабет в лека и средна форма, подагра и затлъстяване.
6. Заболявания на нервната система.
7. Гинекологични заболявания.
8. Кожни заболявания: псориазис в неизострен стадий, парапсориазис, невродермит, себорейна екзема, други хронични екземи без гнойни процеси, професионални лекарствени дерматити, начална форма на склеродермия и склеротичен склеродермит, ихтиозис, кератодермия, пруритус, дисхидроза, хронична уртикария.
9. Обща профилактика – укрепване и закаляване на организмa.
Лечението с минералната вода в Момин проход ускорява възстановяващите процеси, влияе върху антисептичните процеси и върху условията за влошаване на нервната система. Тези води имат лечебен ефект и върху кожни болести, леки форми на диабет, затлъстяване и проблеми със ставите. Скорошни проучвания доказаха прогнозите на учените за благоприятното въздействие на водата върху имунната реактивност на човешкия организъм и засилената му устойчивост на вредни лъчи.

Мирослав Иванов, Момин проход 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати