Анализи Новини

COVID сeртификатът за пътуване в ЕС е удължен до следващото лято

   
COVID сeртификатът за пътуване в ЕС е удължен до следващото лято

Действието на европейския цифров COVID-сертификат, използван за пътуване в Европа, беше удължено с една година във вторник. Документът, който е безсрочен за хората с поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19, ще бъде в сила до 30 юни 2023 г. Преболедувалите ще могат да го ползват в рамките на 180 дни след датата на положителния си PCR или антигенен тест, а хората с отрицателен тест - 48-72 часа. Сертификатът е безсрочен и за ваксинирани деца.

За първи път сертификатът ще може да се издава след извършването на антигенни тестове в лицензирани лаборатории. Участващите в клинични изпитвания за ваксини, също ще могат да се възползват от COVID сертификатите в ЕС.

  • Десет правила за пътуване с европейския COVID сертификат, които е полезно да знаете - вижте тук.

Документът може да се изисква за пътуване от една европейска държава в друга в зависимост от епидемичната ситуация и удължаването му не означава, че той ще е необходим за страните, докато местните власти не решат друго. Дизайнът на сертификата е унифициран, за да включва всички поставени бустерни дози на пътника, както и ваксините, направени в различни европейски държави.

Няколко европейски държави, включително България, обявиха за нарастване на коронавирусните инфекции в началото на нова вълна от COVID-19, инспирирана от още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон" варианта на коронавируса.

Седмичната карта, издавана от европейската здравна агенция, показва значително влошаване на епидемиологичната обстановка в Европа, но все още много от държавите, включително България, правят твърде малко тестове, за да бъдат признати за релевантни резултатите от тях за общата картина на разпространение на заболяването.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати