Новини Турагенции

Албания, където може да си сам на плажа

  04.07.2022 09:20  
Албания, където може да си сам на плажа

Макар и от години Албания да не е пълно табу, когато планираме ваканция, тази доста близка и същевременно далечна страна все още не е особено интересна дестинация у нас.

Морската почивка в Албания има редица предимства. Страната не е прекалено превзета от туризма и дава предимството на по-уединените плажове. Освен това е сравнително безопасна и евтина, а заради близостта с България може да се отиде с кола, което дава куп предимства.

Тук са великолепните йонийско и адриатическо крайбрежие на Албания, а ние ще ви запознаем с някои от най-известните и добри плажове в страната, които да ви накарат поне за едно лято да смените неизменната Гърция.

Албания все още се смята за почти неоткрит морски рай. Не че там няма туристи, нито нужната инфраструктура за целта - напротив, но в сравнение с останалите популярни и до болка познати места на континента, тук е почти девствено - със съответните чар и недостатъци на това понятие.

Албания има, условно казано, два морски центъра за туризъм - Дурас, известен у нас като Драч, и Саранда - в директна близост до гръцкия остров Корфу. Първият е на Адриатическо море, а вторият - на Йонийско.

Тъй като Саранда е на километри от гръцката граница, до там може да се стигне през южната ни съседка и почти да не се шофира в самата Албания. Пътят за Дурас обаче минава през Северна Македония и се прекосява Албания, включително може да се мине и през столицата Тирана.

Саранда, казват тези, които са били там, е почти като Корфу, но далеч по-спокойно и три пъти по-евтино. Градът е основният за тази част на Албанската Ривиера. В него живеят около 30 000 души и той съвсем не е голям. В самия град също има плажове, но те не се смятат за най-добрите. Като по-голямо населено място обаче Саранда може да се ползва като база, откъдето да се обикалят околните плажове.

Саранда дава и леко носталгична нотка с прясната си евтина морска храна и местните плодове и зеленчуци на пазара. Предлага също приятна разходка по крайбрежната улица със съответните заведения и ресторанти. Струва си разходката до замъка Лекурси, който предлага великолепни гледки.

КсамилСнимка: iStock
Ксамил

На 15 минути път с кола от Саранда е Ксамил, известен с едни от най-хубавите пясъчни плажове в Албания. На повечето други места, плажовете са малко по-каменисти. Това е и причината крайбрежието на Ксамил да е по-популярно, по-населено и често да се налага да се плаща за шезлонг или напитка.

Ксамил също е вариант за отсядане и на прилична сума може да се наеме апартамент близо до или направо на плажа.

И тъй като рядко само едното море стига, в околността вариант за посещение е и изворът Синьото око - Сири Калтер, на 25 км от Саранда. Известен е и като бездънното езеро и е геологически феномен, приличен на езеро, но всъщност е изключително дълбок извор. Гледката е хипнотизираща - с тъмносиния си цвят в центъра и по-светлия в края.

А течението от извора е толкова силно, че дълбочината му не е измервана и само се смята, че е около 50 метра. В него може да се плува, но водата е доста студена, освен това течението не е за всеки.

Синьото око се намира в планински район и разходката може да се удължи за още малко прекрасни гледки до град Гирокастра, чийто стар град е част от културното наследство на ЮНЕСКО със старите си къщи с покриви, покрити с камъни.

Синьто окоСнимка: iStock
Синьто око

От Саранда може да се стигне за час и половина и до Химара по крайбрежния път. По пътя е пълно с малки самотни плажове, които всеки да открива сам.

Самият град Химара е по-малък и тих с доста гръцка атмосфера, включително и храната. Наблизо, на около 10 км., има и чудесен плаж - Яла. Той не е толкова пуст, има и къмпинг, както и доста барове, но се смята за един от най-добрите в Албания. Водата е прозрачна и идеална за шнорхелинг.

Малко по на север е друг особено известен и любим на доста туристи плаж - в Дерми. Той е сред най-дългите в Албания и толкова обширен, че винаги може да се намери спокойно място без хора.

Човек може да се разхожда дълго по него и да си намери собствено заливче, на което да плажува необезпокоявано.

А на 8 км от Дерми е вероятно най-красивият плаж на Албания - Джипе. Той е и по-трудно достъпен, тъй като до него се ходи няколко километра, но наоколо има скали с пещери, каньон, който свършва на плажа. Освен плуване, мястото предлага и възможност за разходка по каньона и страхотни гледки от високо.

ДжипеСнимка: iStock
Джипе

Краят на южната част на Ривиерата е Вльора, където трябва да се отбележи лагуната и плажът Нарта, който може да се похвали със спокойни, закътани води,

А на север, в района на Дурас, също има какво да се види. Самият град също има плаж, но ивицата продължава 30-40 км и е пълна с курорти и хотели до морето. На север от Дурас е нос Родон - тясна ивица земя в Адриатическо море с изключителна красота, както и прекрасни плажове.

На час път от Дурас е плажът Рана е Хедун край град Лежа. Името му буквално означава захвърлен пясък заради прекрасните дюни и скални формации по него.

Не е особено популярен сред туристите, което му придава допълнителен чар, както склоновете на близката планина, които се спускат директно на плажа. Самият цвят на пясъка е тъмен и в идеален контраст с тъмно синьо.

Боровете наоколо пък правят мястото идеално за къмпинг или пикник.

Защо не Албания, наистина?