Събития

Фестивалът 100 стола ще оживи запустяла градинка в София

   
Фестивалът 100 стола ще оживи запустяла градинка в София

Сцена на открито в самото сърце на София, празнично осветление, градска мебел и обилна растителност, благоприятна за пчелите и биоразнообразието, ще преобразят запустялата градинка на хълма на ул. "Будапеща" №1, над Гьоте-институт. А затвореният досега двор на БАН ще се оживи със сцена и бар.

В рамките на 4 дни - от 14 до 17 юли, фестивалът "100 стола - Будапеща №1" ще предложи на посетителите си вечери със задушевна атмосфера под дърветата и акустична и алтернативна музика на открито. Организатор на събитието е фондация "Колективът", който обединява граждани, бизнес и институции в трансформацията на градското пространство и доби популярност с друг свой проект - "Реките на града".

Дългосрочната идея на инициативата "100 стола" е постепенно да отключи за обществено ползване множество запустели градски места. А събитието на ул. "Будапеща" №1 подканва столичани да си представят как би могъл да изглежда градът с повече зелени, достъпни за хората публични пространства във всички квартали.

Преди провеждането на фестивала доброволци от кампанията #ПромениКартинката, която цели да създаде отговорно поведение към изхвърлянето на фасове, ще почистят терена и зелените площи в близост до мястото на събитието. Акцията ще се проведе на 8 юли от 9.00 ч., като всеки е добре дошъл да се включи.

Фестивалът "100 стола" ще оживи за 4 вечери запустяла градинка в центъра на София

© Организаторите

Програма на фестивала

Четвъртък, 14 юли, 19.00 ч.
Музика на живо с Clavexperience

Димитър Горчаков - синтезатори, Александър Деянов Skiller - бийтбокс, Павел Терзийски - глас. Музиката на Clavexperience обединява джаз, реге, трип хоп и IDM и се ражда на момента, така че всеки техен концерт е различен.

Петък, 15 юли, 19.00 ч.
Музика на живо с Тино и музикална селекция - Насо Русков

Кирил Хаджиев, по-познат като Тино от "Гласът на България", ще отпразнува рождения си ден заедно с публиката. След неговото участие за музиката до края на вечерта ще се грижи Насо Русков. Насо е добре познат за музикалната сцена в България като част от групите Babyface Clan, Imbeciles & the Poison Umbrella, Les Animaux Sauvages.

Събота, 16 юли, 19.00 ч.
Музика на живо с Cool Den + The Gentlemen

Песни за хората - така може да бъде описано творчеството на група Cool Den. Стилът ѝ е смес от пънк, хип-хоп, гръндж, рок, ска и реге. След тях групата The Gentlemen кани посетителите на музикална вечер под дърветата.

Неделя, 17 юли, 19.00 ч.
Урок по танци със Swing Society и акустичен суинг с DESY & Peter

Всички желаещи да се включат в открития урок ще научат основни Соло джаз стъпки и ще ги включат в хореография на музика от 30-те години на миналия век. Ще се научат и как да импровизират. За джаз атмосферата ще се погрижат Деси Андонова и Петър Георгиев (Пешо Китарата), които пресъздават суинг мелодии с акустична джаз китара и вокал. Публиката ще чуе някои от най-разпознаваемите джаз стандарти, както и няколко скрити "диаманта" от съкровищницата на американския суинг.

Всички събития на фестивала са с безплатен вход.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати