Анализи

Пет привлекателни държави за туризъм след война в тях

   
Пет привлекателни държави за туризъм след война в тях

Не сме сигурни дали има държава, която в миналото не е участвала в някакво сражение или война за територия, но определено има такива, които са световноизвестни с ожесточените битки. Тези държави имат славно минало, а в настоящето са се превърнали в едни от най-предпочитаните туристически дестинации. Кои са те и с какво привличат чужденците, прочетете в следващите редове.

Хърватия

Ivan Ivankovic / Pixabay

Хърватия е била част от бившата страна Югославия. Държавата премина през месеци борба за независимост, а сега е предпочитана дестинация от редица туристи както през лятото, така и през по-студените месеци. Летния сезон можем да се насладим на слънчевия и красив адриатически бряг, като един от най-известните плажове е Златният рог на остров Брач. Лятото е приятно, ако не обичате прекалените горещини, тъй като температурите са около 25 градуса. Зимата също е мека и с температури около 10 градуса, като най-известен зимен курорт е Опатия, в близост на който има няколко ски курорта, красива гора и плажна ивица.

Камбоджа

Bjørn Christian Tørrissen / CC BY-SA 4.0

Камбоджа е бившата демократична страна Кампучия, чиято столица Пном Пен представлява интерес за множество чужденци. Най-голямо възхищение будят храмът Ангкор Ват – най-големият религиозен монумент в света; всички девствени плажове с невероятна природа; музеите, свързани с геноцида и др. Определено посещението на тази страна ще остави траен отпечатък в съзнанието ви.

Виетнам

iStock

В последните години статистиките сочат, че Виетнам е посещавана от около 3,7 млн. западни туристи годишно. Може би интересът към тази страна се дължи на коренно различната култура, която има. Туристите могат да разберат много за случилите се войни от музеите и атракциите, в които можем да видим артефакти от многогодишната война. Известни туристически дестинации са предишната столица Хюе, заливът Халонг, който всъщност попада в световните исторически наследства на ЮНЕСКО; както и музеят в Хошимин.

Намибия

Woici Schlaifer / Pixabay

Ако искаме да се докоснем до дивото, до първичното, до непокътнатото от индустриализацията, то Намибия е чудесен начин да го направим. Всъщност това е единствената страна, която в последната година отбелязва увеличение в популацията на слонове, лъвове и носорози. Станала известна поради екотуризма, тя смело оглавява класацията за най-предпочитани туристически дестинации в Африка.

Никарагуа

iStock

Още една интересна и различна страна, преживяла няколко военни диктатури. Днес обаче е смятана за една от най-безопасните страни в Централна Америка. Красиви тихоокеански плажове, вулканични пясъчни дюни, организиране на лагерно нощуване в горите ѝ – всичко това запалва редица туристи да посетят тази интересна страна. Освен това още може да се видят част от руините вследствие от бомбардировките, но са запазени и цели сгради в колониален стил, които могат да се видят например в столицата Манагуа.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати