Анализи Новини

Гърция очаква 33 млн. туристи през тази година

   
Гърция очаква 33 млн. туристи през тази година

Туристическа група TUI очаква търсенето на почивки в Гърция от чуждестранни туристи да достигне рекордно ниво през тази година. Това посочва директорът по комуникациите на компанията Аге Дуенхаупт пред атинската информационна агенция в неделя. Туризмът съставлява около 20% от БВП на Гърция и играе решаваща роля във възстановяването на икономиката на страната от десетилетната дългова криза и пандемията от COVID-19, предава Reuters. "Гърция отново е сред най-популярните ваканционни дестинации това лято. Очакваме най-високото ниво на посещаемост някога.", казва Дуенхаупт.

По думите му, компанията очаква да доведе 3 млн. туристи в Гърция през тази година, което е по-висок брой спрямо времената от преди пандемията. За сравнение, преди COVID-19 кризата групата е съдействала на 2,8 млн. чуждестранни туристи за реализиране на почивка в Гърция.

TUI очаква отново да генерира печалби през 2022 г., след като страните премахнаха ограниченията при пътуване. Гръцки длъжностни лица посочва, че очакват туристическият сектор да донесе приходи в размер на 80% от рекордните 18 млрд. евро (18,33 млрд. долара), генерирани през предепидемичната 2019 година. Очакваният брой чуждестранни туристи в Гърция възлиза на 33 млн. за тази година, в сравнение 14 млн. чуждестранни посетители през миналата 2021 година. Все още обаче съществува вероятност оптимистичните прогнози да не се сбъднат, тъй като стачките на множество европейски летища доведоха от отмяната на полети.
 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати