Новини Транспорт

Хотел и зона за развлечения ще има на Летище София

   
Хотел и зона за развлечения ще има на Летище София

Хотел, супермаркет, медицински център и зона за развлечения, специално устройство за пречистване на отпадните води от тоалетните в самолетите, по-малко използване на вода и енергия - това са част от новостите, планирани на летище "София", се вижда от плановете на концесионера СОФ Кънект", който е подал искане до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да прецени дали е необходимо те да преминат през екооценка. Това съобщава сайтът "Дневник". 

Концесионерът на летището - "СОФ Кънект", в който влизат френският инвестиционен фонд "Меридиам", притежаващ 99% от капитала, и австрийската строителна компания "Щрабаг", която държи 1% дял от дружеството, обещава да инвестира в модернизация на стратегическия обект, който беше отдаден на концесия в края на управлението на третото правителство на Бойко Борисов, т.е. през април 2021 г.

На 7 юли "СОФ Кънект" е подал искане до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ведомството да прецени дали е необходимо извършване на екооценка на плана на концесионера за развитието на летището. В този документ се предвижда изпълнението на плана да стане на няколко фази - първата трябва да приключи до 2025 г., а последната - в периода 2041-2055 г.

Концесионерът уверява МОСВ, че планът за развитието на летището се съобразява с екоизискванията, енергийната ефективност, насърчаването на устойчиво развитие, включително спрямо купеното, взето на лизинг или наето оборудване, материали, части и превозни средства, които могат да се задвижват от климатично неутрални горива. Обещава се също, че всички технически обновления на летището ще бъдат насочени към постигане на неутрални по отношение на климата дейности на всички компании и оператори.

Например съществуващия Терминал 2 и всички негови разширения или строителството на нов Терминал 3 (т.е. всички сгради) ще целят минимизиране на потреблението на енергия и вода.

Също така се обещава да бъдат въведени строги мерки за намаляване, контрол и защита от въздействията на шума, идващ от самолетите.

Какво ще се ремонтира и построи до 2025 г.?

До 2025 г. се предвижда обновяване на Терминал 1 и Терминал 2; строителство на нов открит паркинг; обновяване на пътеката за рулиране; обновяване на товарния терминал; строителство на краен участък за безопасност на пистата.

Обновяването на Терминал 2 е предвидено да започне през 2023 г. с проектен хоризонт 2029 г.

Повече подробности за плановете за обновяване на Терминал 2 четете тук.

Предвижда се в двата края на пистата да бъдат направени крайни участъци за безопасност на пистата с дължина 240 м и широчина 90 м. Тези зони ще се използват само от самолети, които в аварийни ситуации излизат извън края на пистата, за да спрат безопасно.

До 2025 г. трябва да бъде обновен и товарният терминал.

Концесионерът обещава да построи открит паркинг с 2590 паркоместа с площ от 63 000 кв. м.

Планът предоставя възможност за изграждане на многофункционална сграда с хотел с площ 10 000 кв. м, супермаркет с площ 1000 кв. м и медицински център с разгърната застроена площ 5 хил. кв. м, с възможност тя да бъде издигната непосредствено пред Терминал 2.

До 2030 г. трябва да бъде построен Терминал 3

До 2030 г. концесионерът обещава да бъде построен Терминал 3 с паркинг гараж, спирка и паркоместа за автобуси. Заложено е и строителство на многоетажна сграда, в която да се помещава хотел и развлекателен център. Планирана е и бензиностанция.

В периода между 2026 и 2030 г. "СОФ Кънект" предвижда изграждане на нов товарен терминал и логистичен център с пряк достъп на камиони към летателното поле. През 2028 г. трябва да бъде изграден товарен перон.

С цел модернизиране на пречиствателните процеси на летището е планирано инсталирането на стандартно модулно съоръжение за предварителна обработка на отпадъчни води от самолетни тоалетни преди заустването им в канализацията.

Терминал 1 трябва да бъде реновиран до 2035 година

В периода 2031 - 2035 г. се предвижда пълно реновиране на съществуващата сграда на Терминал 1 и разрушаване на пристройките. В тази сграда е планирано да се помещава администрацията на летището. Обновяването на Терминал 1, който според концесионера е "амортизирано съоръжение", ще се състои в ремонт на покрива, подовете на помещенията, осветителните системи и механичните системи за отопление, системите за вентилация и климатизация, с което ще се намали количеството на ползваната енергия, е записано в документа.