Новини Турагенции

Езеро впечатлява туристите в пустинята Гоби

   
Езеро впечатлява туристите в пустинята Гоби

Една от най-големите пустини в света е дом на езерото Yueyaquan, известно още като Half Moon. Наименованието му идва от формата на лагуната, която се е образувала още по време на династията Цин (т.е. в периода XVII - XX в.). 
За да ви запознаем с оазиса, се отправяме към пустинята Гоби, разположена в Северен Китай и Южна Монголия и заобиколена от Алтайските планини и монголските степи, Тибетското плато и Севернокитайската равнина. Той е бил жадувана спирка за керваните, които са минавали по древния търговски маршрут Пътя на коприната.


Поради своите огромни размери, Гоби се отличава с различни географски и екологични региони. Всеки един от тях има специфични климатични условия, пише labrujulaverde.com.


Yueyaquan се намира на около 6 км южно от град Дунхуанг. Не е изчезнало през годините поради две причини - надморската височина и разположението си. Оазисът се е образувал на място, което го защитава от пясъка на околните дюни. Когато измерват езерото през 60-те години на XX в., учените установяват, че то е дълбоко между 4 и 7,5 метра. Възможно е през древността да е било по-дълбоко и обширно.


През 90-те години нивото на езерото сериозно спада. Достига едва един метър. Това провокира начало на възстановителни дейности. Оттогава насетне лагуната расте малко по малко. В момента тя е с дължина 218 метра и е широка 54 метра и се е превърнала в популярна дестинация, до която има редовни курсове с камили, автобуси и джипове. Разбира се, може да стигнете до Yueyaquan и пеша.

В оазиса има традиционна пагода и много магазини, от които може да купите ценни сувенири.

 

Днес усилията на китайското правителство са постигнали и друго. То създаде зелена стена, която да спре пясъците и сега езерото Yueyaquan се намира непосредствено до гориста местност.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати