Транспорт

Airbus забелязва повече търсене при широкофюзелажните самолети

  19.07.2022 17:00  
Airbus забелязва повече търсене при широкофюзелажните самолети

Гийом Фори, директор на Airbus

15:30 | 19 юли 2022 

Преводач: Силвия Грозева

Говорихме преди няколко седмици в Доха на форума на IATA. Тогава ми казахте, че правите глайдери. Бяхте ядосани, че не можете да получите двигателите си. Има ли някакво подобрение?

Всъщност не. Ситуацията леко се влоши. Малко по зле е, отколкото беше в края на май, когато говорихме.

Смятаме, че сме вече на дъното на проблема и нещата вероятно ще започнат да се подобряват, но трябва да получим още двигатели, за да можем да ги монтираме на всичките си самолети и да ги доставим на клиентите.

Колко имате в момента без двигатели?

26 до края на юни без двигатели. Тази ситуация никак не ни харесва.

Това само проблем на тяснофюзелажните ли е?

Само при тяснофюзелажните. Поне за Airbus.

Rolls-Royce говорят за силно възстановяване на широкофюзелажните. По-бързо възстановяване, отколкото са очаквали. Вие забелязвате ли същото?

Практически и вие забелязваме същото като колегите от Rolls-Royce. Защото има самолети, които изискват двигатели на Rolls-Royce. Вярно е.

Забелязваме добър подем при широкофюзелажните самолети. Дори вероятно по-рано, отколкото очаквахме преди.

Много е вероятно това възстановяване да се ускорява и расте. Не е изключено да продадем и всички широкофюзелажни, които можем да поемем като поръчка, но вероятно към 2024-2025.

Много силен подем при големите самолети, вярно е.

Току-що получихме огромна поръчка от Китай. От най-различни авиокомпании. Сигурно сте много доволен. Но това пак повдига въпроса за доставките. Говорите за 75 самолета месечно. Какво мислите за доставка по 76 или 77?

Не, още не сме стигнали дотам. Поръчката от китайските авиокомпании ще послужи за ускоряване до 75 самолета. Трябват ни самолети за доставка не само тази година, но и догодина и през 30-те години на 21в.

Ускоряването на производството до 75 самолета на месец е важно за нас, но искаме поддържаме това темпо в годините. Доволни сме, че получаваме поръчки, които ще помогнат да се захранва това производство за поне втората половина на това десетилетие и началото на следващото.

Що се отнася до Китай, ние доставяхме самолети на китайските авиокомпании по време на пандемията. 20% от доставките ни са за Китай, както преди, така че можем да изпълняваме поръчките за тях, за да можем да вървим напред./ bloombergtv.bg