Хотели

Държавата изплаща 80 млн. лв. забавени помощи на хотелиерите

  20.07.2022 12:22  
Държавата изплаща 80 млн. лв. забавени помощи на хотелиерите

80 млн. лв. ще отпусне правителството, за да се плати престоя на украинските бежанци през изминалите месеци в хотелите в страната. Това обяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

"Правителството ще преведе и 426 млн. лв. на 194 общини", подчерта Петков. Средствата са по програмата за финансиране на общините и са разпределени от работна група към МС, приключила работата си миналата седмица. По думите на Петков парите ще бъдат разпределени максимално прозрачно и ще достигнат до всички 5,9 млн. граждани на тези общини.

През последните дни редица хотелиери протестираха, защото не са получили обещаните им от държавата средства за престоя на бежанците. Много от тях са били принудени да изтеглят заеми, за да успеят да покрият разходите си. Парите, които ще преведе кабинетът, са за разходите на хотелиерите за май.

"Държавата не изпълнява ангажимента си по програмата. Положението е критично. По първата програма има частично неизплатени суми за месеците март и април на някои хотелиери и липса на всякакво плащане за май на нито един от хотелиерите. По втората програма от 1 юни, по която трябва да се покрият 10 и 15 лева, в зависимост с хранене или без, също никакви средства не са платени. Колегите теглят банкови кредити, за да поддържат базите си и да плащат ток, вода и хранителни продукти. Нетърпимо е!", това заяви хотелиер от Слънчев бряг Радостин Дачев.

Министърът на туризма Христо Проданов обеща в ефира на bTV, че до края на седмицата средствата за месеците март и април по програмата ще бъдат изплатени. От ведомството обясниха, че трябвало да обработват огромен масив от данни на участниците по първата програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила. От администрацията се оправдаха за забавянето с прегледа на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябвало да се финализират плащанията за извършени услуги до 31 май, когато изтече програмата.

"Контролът се осъществява чрез списъци от Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция и НАП. Трябва да се отчете, че до 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските граждани чрез паспортите на лицата. След тази дата задължително се отразява личният номер на чужденеца, по който се отчитат нощувките, което изисква допълнителни проверки", посочват от Министерството на туризма.