Новини Събития

Дворецът на Сиси във Венеция отново отвори врати

  20.07.2022 16:19  
Дворецът на Сиси във Венеция отново отвори врати

Залите на Кралския дворец във Венеция отново приемат посетители от миналата седмица след повече от 20 години реставрация, съобщават от БТА.

Сградата на площад Сан Марко е известна като Двореца на Сиси, но е построена от Наполеон. Той го поръчва две години след като става крал на Италия през 1802 г. Реставрира го Френски комитет за опазването на Венеция с подкрепата на Регионална дирекция за културно и природно наследство на областта Венето.

Преди това дворецът е бил в окаяно състояние и е служел за офиси. Възстановяването му се е забавило именно защото е трябвало да бъдат изведени оттам пет администрации.

Наполеон построява двореца, след като става крал на Италия само за шест години. Той обаче никога не отсяда в него. Сиси, както е известна императрицата на Австрия и съпруга на Франц Йосиф - император на Австро-Унгария, отсяда в него за първи път, когато е на 19 години, през 1856 г., и през 1861-1862 на два пъти по няколко месеца. За последен път го посещава през 1895 г. когато гостува на крал Умберто и кралица Маргарита.

Дворецът е построен в необароков стил и е изрисуван от художника Джузепе Борсато под френско влияние. В същия стил са и мебелите и декорациите.

Дворецът е със 27 зали. Преди девет години са отворени девет от тях, като най-впечатляваща е Балната зала. Още тогава е реставриран будоарът, подреден специално за Сиси - с фриз с любимите й цветя - момини сълзи и синчец. Тогава са отворени спалнята и приемната й.

Сега посетителите могат вече напълно да се потопят в атмосферата на 19-и век и да разгледат всички помещения. Реставрацията е върнала разкоша на фреските, на мазилките и мрамора, на камините, тапицериите, вратите и прозорците.

Обновена е подовата настилка и декорациите. Залите и кралските апартаменти вече влизат в посещението на музея "Корер".

Маршрутът върви по дължината на площада, към задната фасада с изглед към Кралската градина и водната площ.

 Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати