Новини Събития

Мощта на символите от древен Египет завладява Бургас

  24.07.2022 12:43  
Мощта на символите от древен Египет завладява Бургас
  Bulfoto

Тайните на фараоните на древен Египет разкрива изложбата "Мощта на символите", която гостува това лято в Бургас.

Експозицията e разположена на три етажа във фоайето на бургаската опера и ще продължи до 11-ти септември. Над 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло ще помогнат на зрителите да погледнат през очите на фараоните.

Експонатите в изложбата са специално изработени в Египет по поръчка на фирма "Хорус България", под ръководството на д-р Атеф Абдел Шафи, доктор по египтология и уважаван учен.

Д-р Шафи работи от 1977 година за популяризирането на културата на Древен Египет по света, а през 2000 година в Париж е удостоен със специалната "Златна награда за технологии и качество". Артефактите, включени в колекцията, са подбрани тематично, като представят основните ритуали, дейности и вярвания за живота в Древен Египет:

1. Вечност;
2. Розетски камък;
3. Митът за сътворението на света;
4. История за любов и преданост срещу омраза и предателство;
5. Възмездие и справедливост;
6. Сили които защитават;
7. Животът в настоящето и в отвъдното;
8. Смърт;
9. Секхмет - окото на Ра;
10. Сексуална сила и плодородие;
11. Хатхор;
12. Тутанкамон - пътуване към безсмъртието.

По повод навършването на 100 години от откриването на гробницата на момчето-цар от английския археолог Хауард Картър, ще бъдат показани и част от съкровищата на младия фараон.

Изложбата от артефакти и специално изработеният 15-минутен документален филм представляват интересна образователна платформа, обясняваща царските титли и инсигнии, божествата от Древен Египет, познанието за Дуат и магическите произведения на древноегипетските писари, художници и майстори, посочват организаторите.

Базар със сувенири, изработени в Египет, аниматори с облекла от древната империя на фараоните, лекции на египтолози, фестивали на египетската култура, майсторски класове по древноегипетско изкуство, ще допълват експозицията.

Изложбата "Мощта на символите" можете да разгледате от 16 юли до 11 септември в Държавна опера-Бургас, всеки ден, с работно време от 10:00 до 21:00 часа.

Впечатляващият проект "Мощта на символите" се организира съвместно от Община Бургас и "Хорус България" ООД.

)

Снимки: BulFotoАнкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати