Новини Транспорт

Персоналът на Луфтханза излиза на протест в сряда

   
Персоналът на Луфтханза излиза на протест в сряда

"Луфтханза" (Deutsche Lufthansa) и пътниците на германската авиокомпания могат да се сблъскат с нови анулирани полети и закъснения тази сряда, 27 юли, тъй като германският профсъюз Ver.di призова персонала за еднодневна стачка на фона на продължаващите преговори за заплатите, засягащи около 20 000 души от персонала на самолетния превозвач. 

Това може да доведе до нов хаос на германските летища по време на натоварения летен туристически сезон, съобщава Ройтерс.

Досега Ver.di и Lufthansa са провели два кръга преговори за заплатите, като следващият кръг е насрочено за 3 и 4 август.

Сега Ver.di настоява за увеличение на заплатите с 9,5% за период от дванадесет месеца, като самото трудово възнаграждение трябва да бъде увеличена с минимум 350 евро. Предполага се, че увеличението на заплатите ще доведе до големи разлики за най-нископлатения персонал.

Lufthansa предложи от своя страна увеличение от 150 евро на месец до края на тази година и още 100 евро от началото на 2023 г., плюс увеличение с 2% от средата на 2023 г. в зависимост от финансовите резултати на компанията.

Профсъюзът Ver.di обаче отхвърли предложението, заявявайки, че е недостатъчно за компенсиране на нарастващата инфлация, която достигна 8,2% в Германия през юни.

Заместник-председателят на Ver.di Кристин Беле обясни, че исканията на синдиката са свързани с претоварването на персонала на авиокомпанията и с липсата на персонал, както и заради високата инфлация и плановете за тригодишно намаляване на заплатите.

Стачки и проблеми с недостиг на персонал вече принудиха авиокомпаниите, включително Lufthansa, да отменят хиляди полети и предизвикаха часове дълги опашки на големите летища, разочаровайки летовниците, желаещи да пътуват след двегодишните ограничителни противопандемични мерки.

Напускането на персонала в наземните звена на Lufthansa тази сряда ще доведе до допълнителни отменяния и закъснения на полети, каза профсъюзът Ver.di, тъй като ще включва служители, заемащи ключови работни места като поддръжка на самолети и преместване на самолетите далеч от входовете за качване на пътници.

Lufthansa посочи, че еднодневният локаут е "неразбираем" и ще бъде бреме както за пътниците, така и за персонала след неговия край.

Стачката ще засегне германските летища, включително Франкфурт, Дюселдорф и Берлин, и ще продължи от 03.45 часа местно време в сряда до 06.00 часа сутринта в четвъртък.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати