Новини Хотели

Нов бутиков хотел в Пловдив ще показва римски терми в подземието си

   
Нов бутиков хотел в Пловдив ще показва римски терми в подземието си

Ново археологическо бижу ще привлича туристите към римската древност на Пловдив от днес. Уникален мраморен басейн, който преди 2000 години се е отоплявал по системата хипокаустум, вече е достъпен в напълно възстановен вид и може да бъде обстойно разгледан. В римската архитектура често се е използвало подподово отопление, при което подът на сградата е повдигнат на равноотдалечени колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специално изградени за целта пещи.

Това съоръжение е запазено в центъра на Пловдив, намира се на улица „Отец Паисий“ и всъщност представлява подземното ниво на бутиков хотел „Вила Флавия“. В основите на хотела са открити останки от Римска баня, датиращи от I-II век. Археологията е съхранена и експонирана от откривателя на обекта, археологът Мая Мартинова-Кютова и реставраторът Никола Стоянов.

Хотелът все още не е открит официално, но той е четвъртият новосертифициран в Пловдив за тази година. За реставрираните терми се смята, че са били свързани с подземен тунел, запазен зид от който може да се види и сега, с античния стадион, който се е простирал по дължината на сегашната Главна улица. Ползвали са ги атлетите по време на спортните състезания, които са били изключително популярни в древния Рим.

След реставрационните дейности, басейнът е покрит с оригиналния си бял мрамор.

Заобиколен е с традиционните колонади и арки, а до него се стига по мраморни стъпала.

Всичко това древно великолепие може да се види и от фоайето на хотела през прозрачния под. Дворът на „Вила Флавия“ също е аранжиран в римски стил, там са изложени две от откритите при разкопките оригинални колони.

Заедно с археологията, туристите ще могат да открият и част от кулинарните вкусове на древния Филипопол. Собствениците на хотела представят оригинални древноримски бонбони, направени от фурми и различни ядки с мед. Рецептата е напълно автентична, открита е в записките на римски консул-чревоугодник, който записвал любимите си ястия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати