Транспорт

Круизни кораби губят туристи заради ниското ниво на река Дунав

   
Круизни кораби губят туристи заради ниското ниво на река Дунав

Нивото на река Дунав в българския участък затруднява сериозно корабоплаването. Товарни и круизни кораби са принудени да изчакват в пристанищата, тъй като не могат да преминат през критичния участък при Белене. Стойностите на нивото са под условната кота „нула“, като за Русе днес са измерени минус 36 см.
Круизен кораб например е трябвало да превози 137 германски туристи от делтата на река Дунав до Пасау. Вместо това чужденците са се прибрали у дома с полет от Букурещ. „Обстановката в българския участък е доста неблагоприятна за корабоплаване, тъй като липсата на вода в притоците на Дунав и липсата на дъждове бяха основна причина твърде рано тази година да се наблюдават екстремно малки дълбочини в някои от районите на реката. Към момента такъв критичен район е Белене, който е обозначен за плаване на кораби с газене от 1,50 м. На останалите критични участъци има дълбочини от 1,80 до 2,20. Това в никой случай не може да се каже, че е обстановка, която предразполага към нормално търговско корабоплаване, има и затруднения за плаването на круизните кораби в определени райони“, коментира директорът на „Речен надзор“-Русе кап. Иван Жеков.
Плавателните съдове са принудени да изчакват на стоянки или  пристанища, тъй като през тези прагове могат да преминават празни самоходни кораби, които са с газене около 1,20. В момента само в района на Русе изчакват три круизни кораба. За корабите, които превозват товари, газенето обикновено е около 2 метра, тъй като при по-малко натоварване не е рентабилно.
Кап. Жеков обясни, че такава е обстановката и в останалите държави по река Дунав, а подобрение може да се очаква само след значително повишаване на нивото. Колкото до драгирането на реката и удълбочаването на критичните участъци, ангажиментът е на ИАППД. Според капитани на кораби обаче реално нищо не е направено до момента, въпреки закупената нова техника с европейски средства.


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати