Хотели

Програмата за настаняване на бежанци е удължена до края на септември

   
Програмата за настаняване на бежанци е удължена до края на септември

Действащата програмата за настаняване на бежанци от Украйна приключва на 31 август. Какво ще се случи с настанените около 26 000 души след този период? "Голяма част от хотелиерите са получили плащането по програмата, която приключи на 31 май за хуманитарна помощ, нейната първа фаза. Вчера на заседанието си Министерският съвет прие решение, с което ще могат да бъдат разплатени и средствата за месец юни. Това е първият месец от сега действащата програма във фаза 2. Сега сме в период, в който започваме да разплащаме 7,4 млн. за настанените украински бежанци в периода от 1 юни до 30 юни", заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева в студиото на "България сутрин".

Тя твърди, че няма да има ощетени хотелиери и че всеки един случай, в който те пишат, че са очаквали различни суми от тези, които са получили, се проверява конкретно. По думите ѝ объркването се получава, тъй като те водят своята сметка по това колко украински бежанци са настанили, но не всичко, което следва да бъде оказано в заявленията, е правилно отразено.

"След приетото решение на Министерския съвет от вчера тази програма, която трябваше да приключи на 31 август, се удължава с 1 месец, т.е. сега действащата програма ще приключи на 30 септември. Дотогава настанените украински бежанци, хотелиерите, които им оказват гостоприемство, и стопаните на държавните и общинските бази могат да бъдат спокойни и да обгрижват своите гости", коментира Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

От Министерството на туризма предвиждат кампания с възможността ваучерите за храна да станат ваучери за туристически услуги. Гостът обясни, че това е силна мярка за подкрепа на туристическия бизнес. Всеки един доставчик на туристическа услуга, който е търговец, регистриран на територията на България и регистриран по закона за ДДС, може да сключи договор с оператор и ваучерите за храна да бъдат използвани и за туристически услуги. Според нея това ще бъде начин за стимулирането на вътрешния туризъм.

На въпроса какъв летен сезон отчитаме тази година, Георгиева отговори, че се чуват най-различни мнения. "Сезонът е сравнително добър, защото се стремим да постигнем нивата на предпандемичната 2019 г. За месец юни и месец юли сме посрещнали към 1 млн. и 700 хил. туристи. Малко повече от половината са български туристи. Сериозният отлив наистина е от украинските и руските туристи. От всички останали важни за нас пазари имаме ръст. Това, което ни кара да бъдем по-предпазливи в оптимистичните прогнози, е влиянието на новата Ковид вълна, продължаващите военни действия в Украйна, но имаме такива очаквания", каза още зам.-министърът на туризма.

 


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати