Събития

Белоградчик е готов да посрещне Опера на върховете с участието на Нашият дом е България

   
Белоградчик е готов да посрещне Опера на върховете с участието на Нашият дом е България

Белоградчик е готов да посрещне седмото издание на "Опера на върховете – Белоградчишки скали“, каза за БТА заместник-кметът Росен Младенов. Той уточни, че в ход са последните приготовления за фестивала, който събира публика от цял свят на фона на уникалната скална феерия.

Белоградчишките скали, с удивителната си красота, са истинско чудо на природата, което е естествен декор вече седма година на оперните и балетни спектакли на открито, поставени от Софийска опера и балет, допълни Младенов.

Готова е сцената, която е с над 500 места.

Във връзка с осигуряване на пропускателен режим и недопускане на задръствания, Община Белоградчик е забранила придвижването с лични превозни средства до паркинга на Белоградчишката крепост, където е разположена сцената на летния оперен фестивал, уточни Младенов.

Осигурен е автобусен транспорт, който ще превозва публиката регулярно по маршрут от центъра на Белоградчик до паркинга на крепостта от 18,30 ч до началото на представлението, както и веднага след края му. В автобусите ще се допускат само лица, снабдени с билети за спектакъла за съответния ден. Зрителите могат да оставят своите лични превозни средства на безплатен паркинг до автоспирка Белоградчик.

За публиката, пътуваща от Видин, са осигурени автобуси, които тръгват в 17:30 ч. от автогара "Алексиев“ в деня на спектаклите в Белоградчишката крепост. Билети за пътуване се закупуват от касата на автогара "Алексиев“. Програмата, актуална информация за фестивала, както и условията за закупуване на билети са публикувани на официалните сайтовете на Софийска опера и балет, както и на Община Белоградчик, каза още Младенов.

Фестивалът "Опера на върховете – Белоградчишки скали“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински институти", уточни заместник кметът.

"Опера на върховете – Белоградчишки скали" е новаторска идея на режисьора Пламен Карталов, чиито необичайни сценични решения и замисъл на авторска режисьорска интерпретация са свързани с поставянето им сред магическата красота на природния феномен.

Скалите дават на публиката възможност да усетят по неповторим начин любимите си произведения. Много гости идват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе, разказа за фестивала Младенов.

Тази година за първи път участие в събитието ще вземе и патриотичната фондация „Нашият дом е България“, чийто основател и идеолог в арх. Пламен Мирянов. 

Пенталогията от тържествени концерт-спектакъли, подготвени от фондацията и режисирани лично от арх. Мирянов специално за сцената „Опера на върховете“ на крепостта „Калето“, са посветени на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История Славянобългарска, началото на Църковната година и 137 години от Съединението на Република България.

Ето ги и названията и датите на изявите:

26.08 - “КРЕПОСТ НА ВЯРНОСТ” I “FORTRESS OF TRUTH”
27.08 - “ПАЗИТЕЛИТE” I “THE GUARDIANS”
01.09 - “С НАМИ БОГ!” I “GOD WITH US!”
02.09 - “МОЯ ДРЕВНА ЗЕМЯ” I “MY ANCIENT LAND
03.09 - “ХИМН НА ЛЮБОВТА” I ”HYMN OF LOVE”

Чрез посочените спектакли ще станете свидетели на мащабни творчески продукции, с които ще се въздигне паметта за Първо и Второ Българско Царство, за Вярата в Христа, за епохата на игото и българското копнение към свобода, за любовта към Бог, ближен, Отечество и дом! 

В спектаклите са включени специално подбрани исторически, литературни и библейски текстове, интерпретации в художествено слово, авторски музикални, хореографски и танцови произведения, театрални елементи и исторически възстановки.

Участват: Деси Добрева, Любомир Петкашев в ролята на Иван Вазов, Янко Лозанов в ролята на Паисий, Веселин Калановски, Пламен Мирянов, орк. “Филип Кутев” с диригент Георги Андреев, ансамбъл “Българе” с хореограф Христо Димитров, Багатур, Врачанска филхармония, Софийски Свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов, класически ансамбъл “Кварто”, женски хор “Ваня Монева” с диригент д-р Ваня Монева, хор „Св. Йоан Кукузел“ с диригент Кристиан Попов, женски хор “Нуша” с диригент Нели Андреева, духов оркестър Видин и други.

Продуцент и режисьор на невероятната пенталогия е арх. Пламен Мирянов. Сценаристи са Пламен Мирянов, Янко Лозанов, Татяна Пандурска, проф. Иван Величков, Георги Тодоров, доц. Венцислав Каравълчев, доц. Павел Павлов.

Подарете си едно невероятно изживяване от спиращи дъха творчески продукции с добавено художествено осветление в подножието на един от 100-те Национални обекта на България и символа на Северозапада - Белоградчишките скали, където легендите оживяват!



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати