Транспорт

Луфтханза: Хаосът по летищата отминава

  07.08.2022 11:57  
Луфтханза: Хаосът по летищата отминава

Най-лошото за германската авиокомпания Луфтханза (LHAG.DE) е отминало, след като през лятото недостигът на персонал доведе до хаос в полетите, но нивото на отпуските по болест продължава да бъде предизвикателство, заяви членът на борда на директорите Кристина Фойстер пред вестниците от групата "Funke Media".

Авиокомпаниите в цяла Европа се борят да се справят със силното възстановяване на търсенето през ваканционния сезон, след като пандемията Ковид-19 спря голяма част от пътуванията. На много летища се образуваха огромни опашки поради недостиг на персонал, което доведе до отмяна на полети в последната минута.

"Най-ниската точка е преминала. Полетните операции до голяма степен са стабилизирани", е цитиран Фойстер да казва на Функе в интервю, публикувано в неделя.

"Въпреки това това лято се сблъскваме с ниво на болнични листове, което не е лесно да се компенсира", каза Фойстер, добавяйки, че ситуацията остава предизвикателна.

Повечето отменени полети засягат вътрешните маршрути, където има алтернативи, каза тя. Тя обаче добави, че ситуацията ще се подобри значително едва със зимното разписание на полетите в края на октомври, съобщи "Ройтерс".

В четвъртък Луфтханза заяви, че очаква търсенето на полети на къси разстояния в Европа да стимулира растежа на пътническите ѝ авиокомпании през тази година и прогнозира връщане към груповата оперативна печалба за цялата година.