Транспорт

NCL премахва задължителната ваксинация на круизите

   
NCL премахва задължителната ваксинация на круизите

Norwegian Cruise Line Holdings обяви, че ще прекрати изискването за ваксини за клиентите си на круизите и ще разхлаби правилата за тестване за коронавирус следващия месец, съобщи компанията. От 3 септември 2022 г. напълно ваксинираните пътници, които са на 12 или повече години, вече няма да трябва да се тестват, преди да се качат на кораб на Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises и Regent Seven Seas Cruises.
Пътуващите в тази възрастова група, които не са ваксинирани или които не показват доказателство за ваксинация, ще бъдат допуснати на борда, стига да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди качване на борда. За деца под 12 години няма да има изисквания за тестване или ваксинация.
„Нашите дългоочаквани облекчени изисквания за тестване и ваксиниране ни доближават до останалата част от обществото, което се е научило да се адаптира и да живее с COVID-19“, каза президентът и главен изпълнителен директор на NCL Франк Дел Рио.
Според норвежките протоколи „Sail Safe“, пътуванията до 2 септември ще изискват целия екипаж и всички гости на 12 и повече години да бъдат напълно ваксинирани най-малко две седмици преди датата на заминаване. Докато новата политика не влезе в сила, всички гости на възраст 2 и повече години ще трябва да представят отрицателен тест преди пътуване, независимо от техния ваксинационен статус. Децата между 2 и 11 все още ще трябва да показват отрицателен тест (антигенен, ако са ваксинирани, PCR, ако не са ваксинирани) до 2 септември.
Българските туроператори очакват увеличение на пътуванията по круизи след облекчаването на мерките. "Определено ще има повече записвания от страна на неваксинираните българи", коментира пред TravelNews Радостина Янева, мениджър „Проекти“ в „Kruizi.bg“, част от туроператора „Премиер турс“. Според нея досега липсата на ваксинация сред повечето българи е възпирала повечето хора да се качват на круизи. 
 
Мирослав Иванов 

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати