Новини Турагенции

Раят на земята е истински и се нарича Сокотра

   
Раят на земята е истински и се нарича Сокотра

Земята крие много тайни и спиращите дъха гледки по света изобщо не са малко. Но има места, които създават усещане за съвсем извънземно преживяване, които те пренасят в друга вселена с красотата и уникалността си. На границата между Арабско море и Индийския океан е разположен точно такъв рай за търсача на нови предизвикателства. Името му на санскрит говори достатъчно – островът на блаженството. Да, това е Сокотра! Обявен за най-странното място на света, островът има много какво да предложи на посетителите си. От скоро се налага като вълнуваща туристическа дестинация, но определено не е мястото за луксозна почивка. Въпреки красивите си плажове и природа, която спира дъха – качества, характерни за all inclusive почивките – Сокотра е рай за приключенците.  

Това е едно от най-отдалечените места на Земята, затова и флората и фауната са се развили така, че да отговарят на враждебния климат. Природата му е уникална и създава гледки, които са сякаш от друга планета. Всъщност 30% от растителния живот не вирее никъде другаде, което прави посещението уникално. Сокотра разполага с три географски терена - крайбрежни равнини, варовиково плато с пещери и планината Хагей. Цялото това разнообразие е причината Островът на блаженството да бъде обявен за световно природно наследство от ЮНЕСКО.  

Пламен Узунов, управител на “Космос травел”, споделя своите впечатления: ”И, времето спря. Замисли се и отказа да продължи. Остави ме сам с вечността. Сякаш се срамуваше от красотата на видяното. Пак имаше изгреви и залези, но между тях минутите бяха дълги като очакване на първата любов. Вятър и тишина едновременно. Смутени от неземните гледки, думите не идваха. Така бих описал тези седем дни в Сокотра. Измерваме живота си заради цикличността. Дни, нощи, сезони, поколения. Но на този остров всичко е различно. Колкото по-безметежен е животът, толкова повече времето в неговия материален аспект няма значение. Милиони години природата е ваяла форми и уникални растителни видове, далеч от цивилизацията. Човекът е навлизал тук плахо, като местната природа не е издавала тайните си така лесно. Една трета от флората е ендемична, не се среща никъде другаде. Местните наричат символа на Сокотра - “Дървото на двамата братя”. Библейската притча за Каин и Авел. Те вярват, че дървото на драконовата кръв се е появило от кръвта на Авел. Снежнобели плажове и дюни могат да се видят по северния и южен бряг. Коралови рифове радват гмуркачите. Красиви каньони са наслада за любителите на планинския туризъм. Местните хора са изключително дружелюбни. Канят ни в домовете си. Споделят с нас своя чай и надежда за спокоен живот.” 

Туроператорът организира за българските приключенци туристическа обиколка на това райско кътче с дата на заминаване 25 октомври 2022. По време на 8-дневното пътуване, гид от агенцията ще съпроводи туристи от Абу Даби до Сокотра и обратно като ще им помогне в приключенията, и ще им разкаже незабравими истории за острова. Цените на пътуването започват от 2700 евро на човек и включват самолетен билет Абу Даби - Сокотра и обратно, отделно е билетът до Абу Даби и обратно, влизат още трансфери с джип Тойота, допълнителен автомобил за осигуряване на необходимото оборудване за къмпинг и приготвяне на храна на място, необходимите лодки за мероприятията в морето, настаняване в двойно или тройно бунгало и двуместна палатка, матраци, възглавници, спални чували и одеала за нощувките в палатка, всички такси за посещение на националния парк и останалите защитени зони на острова и триразово хранене на ден, плюс закуски, минерална вода и безалкохолни напитки. 

Към пакетната цена влизат и виза за Йемен, двама готвачи по време на тура, местен гид по време на целия тур, плюс местни гидове за изолираните природни райони и гид от “Космос травел” с голям опит в организацията и провеждането на нетрадиционни турове. За пълната сигурност на туриситите по време на пътешествието са осигурени застраховка „Помощ при пътуване“ с допълнително покритие за Ковид 19 с “Евроинс”. 

„На острова са установени 5 защитени зони, където човешката дейност е крайно ограничена. И днес е така. Достъпът до Сокотра е труден, най-вече заради седемгодишната война, продължаваща и днес. Разделение е думата описваща най-точно Йемен. Страната е била разкъсана от две империи - османската и британската. Следва разделението до 1990 г, на социалистически и демократичен Йемен. Днес Арабската република се дели на северна, доминирана от Саудитска Арабия, южна - от Емирствата, и трета част, в която живеят и воюват подкрепяните от Иран Хуси. Как ви се струва, ще може ли скоро да се обедини всичко това в едно? Едва ли. Държава с двама действащи едновременно президенти и толкова други проблеми, няма голямо бъдеще. Сокотра е административно част от южния съюз. Хората говорят свой, несравним с арабския, език, занимават се със скотовъдство, риболов и туризъм/ когато може/ и се наслаждават на изкуството да оцеляваш в тази недружелюбна природна среда. А времето, то сякаш ме беше забравило. Дори зад ъгъла отказваше да надникне. Знаеше, че съм в добри ръце през тези седем дни. И да си призная, исках да закъснее, ако е възможно. Накрая нека формулирам с една дума какво е за мен Сокотра - Безвремие. От един забравен дори от времето остров в Арабско море, за вас беше Марко Поло ди мин Сокотри!“, допълва Узунов. 

Изключителната сила на природата ще стане очевидна за всеки, когато се изправи пред 400-метровите бели дюни и пред сюрреалистичната флора. Пустинна роза, Франкинсенс (тамян), Дърво Краставица и Драконово дърво са само част от растенията, които могат да бъдат видени само на Сокотра и никъде другаде. Те създават същинско чувство за нещо извънземно и неповторимо.  

Южната част разкрива различната страна на острова. Тук природата се променя драматично. Белите пустинни дюни контрастират с наситеното синьо на Индийския океан. Туристите ще видят още открити към морската шир пещери, оранжеви почвени образувания и безкрайни бели пясъчни дюни, докосващи вълните на океана. 

За любителите на морския живот пък има много възможности да се насладят на богата и неповторима морска фауна и флора. Гледките към океана са наистина спиращи дъха, защото сякаш всичко идва на мястото си – кристалната тюркоазена вода, бризът и танцът на стотици делфини. 

Сокотра ще ви подари много незабравими моменти, които вероятно не бихте могли да пресъздадете никъде по света. Природните богатства на острова и вълнуващите приключения, които той предлага са единствени по рода си. Подобно пътуване е уникална възможност да опознаете нови части на света и да се докоснете до неопетнена от човека природа. С подобно вълшебно пътуване лесно може да откриете себе си и да се докоснете до простото щастие на живота.  

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати