Новини Транспорт

Елекрическите автомобили под наем при пътувания стават популярни

   
Елекрическите автомобили под наем при пътувания стават популярни

Надеждите за бъдещето са побрани в разпространяването на електрическите автомобили. Може да Ви звучи странно, но електромобилите носят изключително големи ползи, както за вас, така и за природата. Известно е, че тези превозни средства, драстично намаляват разходите за гориво и поддръжка.

Разпространение на електромобилите

Тъй като зарядната инфраструктура в България се разширява, наемането на електрически коли се превръща в масово явление.

Според проучване на Statista, между 2017 г. и 2020 г. броят на обществените станции за зареждане на електрически превозни средства в Европа се е удвоил до малко над 285 000. Въпреки това, само част от мрежата включва бързи зарядни устройства (тези, които могат да зареждат батерия на електрически автомобил със скорост, по-голяма от 22kW).

И предвид, че броят на зарядните станции в Европа се увеличава бързо, континентът все още е далеч от постигането на целта, към която се стреми Зелената сделка на ЕС до 2025 г., а именно да се сдобие с 1 милион станции.

Безплатен паркинг за електромобилите

Един от многото плюсове на електрическите автомобили е, че те често са освободени от допълнителни такси в градовете със сини зони, като това прави паркирането на много места по-евтино, а много често дори и безплатно. В цяла Европа могат да бъдат намерени различни точки за зареждане на тези превозни средства като бензиностанции, гари, супермаркети, обществени паркинги, магистрални служби и др.

„Очакваме да видим драстично увеличаване в търсенето на екологичните превозни средства, тъй като много компании за коли под наем започнаха да разширяват гамата си от електрически автомобили. Освен това в последно време наблюдаваме големи подобрения в инфраструктурата на електрическите автомобили под наем и многобройните точки за тяхното зареждане“, казва експерт от Top Rent A Car.

Опазване на природата и по-чист въздух

Знаете ли, че движението с електромобил е 98% по-чисто отколкото е с нормален автомобил? Имайте предвид, че когато наемате електрическа кола, вие намалявате замърсяването на въздуха. Това се дължи на факта, че електромобилите не изпускат абсолютно никакви газове в атмосферата. Освен това, можете да намалите и звуковото замърсяване и да помогнете за борбата с глобалното затопляне. Електрическите коли са много по-енергоефективни от автомобилите с двигател с вътрешно горене.

Какви са разликите между електрически, хибридни и Plug-in автомобили?

Електрически автомобили

Както може би сте разбрали вече от името, електрическите превозни средства са само с електрически двигател и акумулаторна батерия. Те са изключително тихи, лесни за шофиране и произвеждат нулеви CO2 емисии.

Хибридни автомобили

Тези автомобили са с конвенционален двигател, към който е добавен електрически двигател и непрезареждаема батерия. Тяхното основно предимство е, че техният разход за гориво в града е минимален, както и емисиите, които отделя автомобила.

Plug-in хибридни автомобили

Тези коли успяват да изминат между 50 и 60 км. в електрически режим, а когато батерията свърши, автомобилът превключва на хибриден режим. При тези автомобили разходът за гориво е в пъти по-нисък в сравнение със стандартния хибрид, освен това те разполагат и с по-голям пробег и икономичност.

Електрическите автомобили имат ли трансмисии?

Електрическите превозни средства имат автоматична скоростна кутия, но не в конвенционалния смисъл, тъй като това е едностепенна трансмисия. EV трансмисията взема мощност от двигателя и я прехвърля към колелата, като ги задвижва и върти. Тази мощност, известна като въртящ момент, е незабавна и елиминира необходимостта автомобилът да загрее или да работи на празен ход преди тръгване.

Електрическите автомобили използват ли масло?

На много хора не им е известно, че електрическите автомобили не се нуждаят от масло, тъй като не използват конвенционални двигатели. Техните двигатели се захранват от батерии, които могат да бъдат зареждани на определени станции, предназначени за тази цел. Освен че не изискват смяна на маслото и масления филтър, електромобилите не се нуждаят от нови запалителни свещи или горивни филтри, което пък допълнително помага на околната среда, чрез намаляване на отпадъците.

Защо да наемете електрически автомобили?

С течение на времето мрежите за зареждане ще продължават да се популяризират и съответно да се разширяват. Освен това непрекъснато подобряващата се технология на батерията на тези автомобили ще помогне за шофирането на още по- дълги разстояния. Междувременно разходите по електромобилите са изключително ниски, а шофирането е забавно и екологично.

Накратко защо трябва да наемете електрическа кола:

• По-евтино за „зареждане“
• Възможност за презареждане в домашни условия
• Без разходи за поддръжка или обслужване
• Няма нужда да се притеснявате за амортизационната стойност на автомобила
• Не сте обвързани с дългосрочен договор за лизинг
• Нулево отделяне на емисии 
• Безшумно шофиране
• Мигновен въртящ момент при тръгване



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати