Новини Турагенции

Тайланд въвежда 10-годишни визи, за да привлича дистанционно работещи чужденци

  16.08.2022 09:23  
Тайланд въвежда 10-годишни визи, за да привлича дистанционно работещи чужденци

От септември Тайланд ще предлага дългогодишни визи, които ще позволяват на чужденци, работещи дистанционно, да пребивават в страната в продължение на 10 години и да ползват някои предимства, съобщава икономическото издание Boursier.com.

Туризмът още не се е възстановил до предпандемичното си равнище и правителството иска да компенсира спада на туристическия поток, като привлича "дигитални номади" - чужденци, които могат да работят дистанционно навсякъде по света.

Програмата предлага различни данъчни и неданъчни привилегии, за да засили привлекателността на страната като регионален хъб, където да живеят и работят чужденци с висок потенциал, съобщиха от Съвета по инвестициите на Тайланд. Сред предлаганите привилегии е намалено до 17 процента данъчно облагане спрямо съществуващата ставка до 35 процента според дохода.

Дългосрочните визи са предназначени за чуждестранни човешки ресурси с висок потенциал и компетентности, уточнява заместник генералният секретар на съвета в интервю за в. "Никей Азия".

В документ на ведомството е обяснено, че от визите могат да се възползват "богатите граждани от цял свят", "богатите пенсионери", "хора, работещи от Тайланд". Мярката има за цел да привлече един милион души от Япония, Южна Корея, Китай, САЩ и Европа в близките пет години.

Властите все пак предвиждат и някои условия. Кандидатите трябва да са печелили по 80 000 долара минимум през последните две години и да удостоверят петгодишен професионален опит, както и да са работили за компания с оборот от 150 милиона долара за период от три години.

В Тайланд туризмът представлява над 15 процента от БВП и още далеч не се е върнал на равнището от преди пандемията въпреки отмяната на всички санитарни ограничения от 1 юли. Тайландското правителство очаква да посрещне около 10 милиона посетители тази година, което е четири пъти по-малко, отколкото през 2019 г.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати