Новини Хотели

Сграда на Марсел Бройер отваря отново като луксозен хотел

   
Сграда на Марсел Бройер отваря отново като луксозен хотел

Марсел Бройер е на върха на славата си през 1968 г., когато му е възложено да проектира нов щаб на Armstrong Rubber Company в Ню Хейвън, Кънектикът. Неговият план включва девет етажа от предварително излята бетонна фасада, с административни офиси над ниско разположени помещения за научноизследователска и развойна дейност.
Структурата се извисява високо над паркинга, две междущатски магистрали, магазин на IKEA и близкото пристанище. Зловеща реликва от съвременната индустриална ера, тя до голяма степен е изоставена през последните три десетилетия, откакто последният й собственик - Pirelli Tyres, я продава през 1999 г.

Днес всичко е различно. Забележителният комплекс на Breuer току-що отвори врати, като Hotel Marcel New Haven, Tapestry Collection by Hilton. Проектиран и разработен от Брус Бекер от Becker & Becker, той е планиран като първия хотел с нулеви емисии в Съединените щати, генериращ поне толкова енергия на място, колкото консумира.

Устойчивостта на околната среда е централна за плана на Бекер от самото начало и ще даде нов живот на обект, който някога е произвеждал части за автомобилната индустрия.

Бекер купува сградата през 2019 г. за 1.2 милиона долара. Това може да звучи като изгодна цена, но тя не включва 4-те милиона долара, необходими за премахването на азбеста. Това също означава, че повечето от историческите интериори трябва да бъдат премахнати. Все пак местоположението му е хубаво. Хотел Marcel е най-близкото място за настаняване до Union Station - десетият най-натоварен център на Amtrak в САЩ и се намира на близко разстояние с кола от кампуса на Йейл Уест. От горните му етажи се открива драматична гледка към пристанището и центъра.

За интериора Бекер се обръща към Dutch East Design - базирана в Бруклин фирма, която има опит с регенерирани сгради. Фирмата черпи вдъхновение от жените художници от Баухаус, препратка към личната история на Бройер - той е един от първите студенти на академията.
Във всяка стая има стол Breuer Cesca, тапициран с плат Anni Albers и геометрични висящи килими от бруклинския художник Кори Зиглер, теракотени плочки и скулптурни осветителни тела от местни художници.

В допълнение към очаквания LEED Platinum сертификат, който се оценява от New Buildings Institute, хотел Marcel няма да използва природен газ. Хотелът работи на ток, а кухнята е изцяло оборудвана с индукционни котлони.

Осветлението в цялата сграда изпраща захранване през Ethernet, намалявайки консумацията на енергия с до 30%. Предварителните данни показват, че сградата може да работи неограничено време извън мрежата. Бекер, от своя страна, се надява, че хотел Marcel ще постави тенденция за ново поколение хотели, както и за електрическата мрежа на САЩ. Той е малка, но значителна стъпка към промяна на тази парадигма, която почита наследството на модернизма, като гледа към бъдещето.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати