Новини Турагенции

Ирландия привлича и през есента

  22.08.2022 09:16  
Ирландия привлича и през есента

 

Ирландия е толкова малка, но въпреки това е наситена с естествено великолепие, завладяващи исторически места и уникални културни преживявания. Най-добрите неща за правене в Ирландия варират от изкачване на Светите планини и изследване на 1000-годишни замъци, до смесване на собствено ирландско уиски и каране на конска карета.

Докато Ирландия е красива през цялата година, най-доброто време за посещение е между април и октомври, когато времето е по-топло и дните са значително по-дълги.

А ето и как да оползотворите времето си там най-добре.

Посетете галерии и музеи в грузинския квартал на Дъблин

Заобиколен от музеи, галерии и величествени градски къщи от 18-ти век, грузинският квартал на Дъблин се отличава с елегантност. Дълго време един от най-богатите квартали на града, той е разположен около привлекателните, тучни пространства на St Stephen's Green и Merrion Park Square.

Това е район, на който е най-добре да се насладите пеша. Насладете се на архитектурното му великолепие, докато се скитате между основните атракции -  Националната галерия на площад Merrion, която е свободна за влизане и съдържа повече от 10 000 произведения на изкуството. Тя включва големи европейски художници от ранния Ренесанс нататък, но не забравяйте да се запознаете с ирландски художници, включително Родерик О'Конър, сър Уилям Орпен, Еви Хоун и Джак Б. Йейтс. Природната и културна история на Ирландия също оживяват в близкия Национален музей на Ирландия, Музей на литературата на Ирландия и красивия колеж Тринити, дом на древната Книга на Келс, най-ценният документ в страната.

Опитайте ирландски стаут ​​и уиски в Дъблин

Малко държави са така неразривно свързани с една марка напитка, както Ирландия със стаут ​​бирата, произведена от Гинес. Произвеждан в 49 страни и продаван в повече от 150, тази тъмна, кремообразна напитка е роден тук, в Дъблин през 1759 г. и стана толкова емблематична, че атракцията Guinness Storehouse – огромно съоръжение, свързано с пивоварната на компанията в Дъблин – е най - посещаваният туристически обект в цяла Ирландия. Неговите шест етажа с картини със семейната история и процеса на варене ви отвеждат до Gravity Bar на последния етаж. Насладете се на панорамна гледка към града, докато отпивате глътка.

Почти толкова известно и успешно в световен мащаб е Jameson, четвъртото най-продавано уиски в света, което също идва от Дъблин през 1700 г. Уискито е на голяма почит в Ирландия, която твърди, че е изобретила този алкохол в началото на 1400 г., предшествайки шотландското уиски с близо век. В съоръжението на Jameson's Bow Street в Дъблин посетителите могат да научат за тази история и дори да смесят собствено уиски като част от изживяванията за посетители.

Посетете Национален парк Киларни

Киларни е всичко – от миризма на земята по горските пътеки и торфения дим във въздуха. Той е привличал туристи от векове и можете да следвате стъпките на най-ранните му посетители, като наемете конска каруца в града и се качите на живописния път около езерото Макрос.  Следващата стъпка към Muckross House Gardens и традиционните ферми. Въпреки че къщата не е задължителна, не забравяйте да посетите частично откритите традиционни ферми, за да се срещнете с гигантските ирландски вълкодави и да поговорите с „фермерите“ и техните „съпруги“ във фермите. След това резервирайте еднодневна екскурзия до Gap of Dunloe. Можете да яздите или да ходите по 6,5-километров планински проход, връщайки се с открита лодка през две езера до грандиозния замък Рос.

Открийте квартал Титаник в Белфаст

Някога работещ док, който е давал работа на хиляди хора, сега Кварталът на Титаник е най-голямата туристическа атракция на Белфаст. Центърът на този крайречен район е Титаник Белфаст - впечатляващ шестетажен музей, покрит с повече от 3000 отразяващи панела.

Този музей е открит през 2012 г., за да отбележи 100-годишнината от потъването на Титаник, може би най-известният кораб в историята, който е построен точно тук, в старата корабостроителница на Белфаст. Чрез видеоклипове, текстови дисплеи и интерактивни експонати центърът разказва трагичната му история.

Разгледайте Дивия Атлантически път на Голуей

Само на 13 мили южно от Голуей, в съседното графство Клеър, има рядък и уникален скалист пейзаж, наречен Burren . По пътя на юг спрете в Moran's Oyster Cottage , старомоден ресторант със сламен покрив, за вкусни пресни морски дарове. Близкият замък Dunguaire , огромна каменна крепост от 16-ти век в град Кинвара, се извисява над залива Голуей. Той е осветен през нощта и е домакин на средновековни банкети, които изследват литературните връзки на замъка.

Самата Кинвара си заслужава да бъде посетена. Това сладко малко пристанище е дом на много традиционни дървени ирландски лодки, използвани първоначално за превоз на уловена риба и торф, които сега се състезават през залива всяко лято на регатата Cruinniú na mBád.

Парти и пазаруване в Голуей

Ирландия с основание е световноизвестна със своя нощен живот, а Голуей е смятан за най-доброто място за нощни разходки. Това е благодарение на младото му население (това е студентски град), улични автобуси, процъфтяваща музикална сцена на живо, повече от дузина годишни фестивали и очарователната обстановка, която е Латинският квартал на Голуей, древен квартал от калдъръмени улици, пълна със стари и уникални ирландски пъбове.

Посетете 150-годишния Taaffes Pub, за да чуете ирландска музика на живо, която се провежда тук всяка вечер. Латинският квартал също е оживен търговски район и се гордее с много магазини, продаващи висококачествени ирландски продукти от керамика до стъклария и вълнени джъмпери от аран, които са местни за Голуей.

Вижте големите морски скали на Ирландия отгоре и отдолу

Западното крайбрежие на Ирландия е изпъстрено с десетки извисяващи се морски скали, които се спускат от земеделска земя надолу в бурния Атлантически океан. Две от тези скали са сред най-зрелищните в цяла Европа. Втората най-посещавана туристическа атракция в Ирландия, скалите Мохер са високи 700 фута и се простират на 5 мили по крайбрежието в графство Клеър.

Туристите могат да се насладят на вдъхновяващи гледки от пешеходните пътеки, които прегръщат скалите, насочени на юг от впечатляващия пункт за посетители на мястото. Или могат да го видят по време на обиколка с лодка по скалите на Мохер.

Пазарувайте най-доброто от ирландския дизайн

Килкени - привлекателен средновековен град и дом на Съвета на занаятите на Ирландия, отдавна се свързва със съвременния дизайн. Започнете от Kilkenny Design Center, срещу известния замък на града, след това следвайте местната занаятчийска пътека, където можете да откриете, наред с други, керамика Nicholas Mosse и ръчно духано стъкло Jerpoint.

Stephen Pearce Pottery в Shanagarry в графство Корк прави фаянсови съдове в два различни цвята, които са толкова популярни днес, колкото когато той ги пуска за първи път през 60-те години на миналия век. Одеялата се правят във Foxford Woolen Mills в Ко Майо от 1890 г.

Connemara и Donegal са най-добрите места за пазаруване на туид – или парчета плат, или като сака и шапки. Опитайте Millar's Connemara Tweeds в центъра на Clifden или Magee's в Donegal Town. Отличителните цветове на туида са вдъхновени от зеленото, сивото и ръждата на местните хълмове.

Опитайте занаятчийска храна на фермерските пазари в Корк

Английският пазар в град Корк е подобен на лабиринт покрит базар с повече от 100 сергии, продаващи всичко - от ръчно приготвен хляб до местни колбаси, сладкарски изделия, торти, органични меса, прясна риба и вкусни сирена. В покрайнините на Корк, фермерският пазар Мидълтън от 9 сутринта до 13 часа в събота е един от най-добрите в Ирландия.

Голям традиционен пазар се провежда в малкия град Бантри в графство Корк в петък, а по-малък пазар за занаятчийски храни и занаяти в Шул в неделя. Възраждането на ирландските фермерски сирена е пионер в Корк: опитайте пикантните Milleens, по-меките Durrus и Coolea, подобно на Gouda Gubbeen и Fermoy Natural Cheese, сирене в стил Чедър, направено от сурово мляко. Местните са разделени по въпроса кой произвежда най-добре пушената риба: Ummera в западен Корк или Франк Хедерман в град Корк. Пробвайте и от двете, за да решите. 

Следвайте пътеката на Свети Патрик

Празнуван в десетки страни по света, Денят на Св. Патрик се превърна в празник, подхранван от алкохол. Въпреки че това също е сериозно парти събитие в Ирландия, има дълбока почит към светеца-покровител на страната, Патрик, чието влияние може да се проследи в планини, църкви, замъци, плажове и пешеходни пътеки.

В Дъблин духът му изпълва катедралата "Свети Патрик", гигантска структура от сложна каменна зидария, деликатни мозайки и блестящи витражи, построена на мястото, където той е кръстил първите ирландски християни. Туристите в графство Майо се изкачват на Кроу Патрик, остър връх с изглед към десетки плажове, смятан за най-свещената планина в Ирландия и на върха на който Свети Патрик е постил 40 дни през 5-ти век. След това има Скалата на Кашел, могъщ замък в графство Типеръри, който Свети Патрик посещава, за да кръсти краля на Мюнстер.