Новини Събития

Туризмът ще може да кандидатства по Плана за възстановяване

  22.08.2022 16:43  
Туризмът ще може да кандидатства по Плана за възстановяване

Заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, служебният министър на туризма д-р Илин Димитров и на иновациите и растежа Александър Пулев проведоха работна среща относно възможностите за финансиране на  туристическия бранш по Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми.

По предложение на министъра на туризма беше прието експерти от Министерски съвет и от ресорните министерства да обединят усилия и в кратък период да подготвят разяснителна информация за възможностите и сроковете за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и по европейските и оперативните програми.  Всяко едно от министерствата ще излезе със свое становище.

За улеснение на туристическия сектор Министерството на туризма ще разпространи информационна брошура с актуалната информация за хотелиерите относно активните програми, по които ще могат да кандидатстват.

„В момента битува схващането, че туристическият сектор е изключен от Плана за възстановяване и устойчивост, както и от европейските програми. Ще осигурим разяснителна информация, която да достигне до бизнеса. Това е една от задачите ми през следващите два месеца“, заяви министър Димитров.

По време на срещата специален акцент беше поставен върху предстоящото кандидатстване на туристическия бизнес до края на годината по мерките за енергийно обновяване на нежилищни сгради. Допустимите бенефициенти обхващат микро/малки, средни и големи предприятия при най-много 50% интензитет на предоставената безвъзмездна финансова помощ. Планираният ресурс е 617,7 млн. лева само от Механизма за възстановяване и устойчивост без допълнителното национално и частно съфинансиране.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати