Заведения Новини Хотели

Хотел Джуджевата къща в Панагюрище привлича със стар стил

   
Хотел Джуджевата къща в Панагюрище привлича със стар стил

Джуджевата къща е хотел и механа в Панагюрище в традиционен български възрожденски стил. Построена е през 1860 година от Стайко Тодоров Дедев - джелепин и богат търговец. Съпругата му Петра Дедева е председателка на Първото Женско дружество в Панагюрище - Момина китка. Заедно са отгледали трима сина Павел, Георги и Петър.
Къщата наследява първородният им син Петър Стойков Дедев. Той е най-дългогодишният панагюрски кмет преди 1944 година. Съпругата му е останала сирак по време на Априлското Въстание и е отгледана от благотворителна организация в Русия.
Връща се в страната и се омъжва за Петър Дедев. Pаждат им се 4 дъщери, като Пенка Петрова Дедева се омъжва за Петър Джуджев, който откупува дела на другите наследнички и къщата става негова собственост около 1910 година. Петър Джудев е от образован и богат род. Той учи в Сорбоната в Париж, със специалност химия.
Петър въвежда електричеството в Панагюрище. Семейството му живее в къщата до 1962 година, когато тя е отчуждена в полза на държавата. След 2 години е обявена за паметник на архитектурата от местно значение. През 1984 година е реставрирана и е обявена за резиденция на Пенчо Кубадински. След комунистическия режим в България е върната на наследниците й.
През 2007 година къщата става собственост на семейство Петришки. В днешно време е Хотелски комплекс "Джуджева къща", а стаите са обзаведени в характерен за Възрожденската къща стил. Те притежават уникален интериор с изящно изработени мебели и ръчно тъкани черги. Въпреки старинния стил ще намерите всички удобства на съвременен хотел - самостоятелен санитарен възел с душ кабина, централно парно отопление, хладилник с мини бар. Всяка стая разполага с LCD телевизори с кабелна телевизия, както и неограничен достъп на безжичен интернет. Хотелският комплекс разполага с шест двойни стаи и два апартамента, общо за около 20 човека.
Гостницата на Джуджева къща е обзаведена в битов стил и разполага с 30 места вътре и 40 места в градината, уютно сгушени под навеса на стара плевня. В гостницата се предлагат вкусни ястия, характерни за Панагюрския край - панагюрски тутманик, яйца по панагюрски, панагюрска луканка на жар, домашна торта /по собствена рецепта/ и много други традиционни български гозби, приготвени на момента, специално за вас, от местни продукти!
В двора има Магерница, където се приготвят уникални ястия на жар, чевермета и специалитети. Атмосферата да си направиш обяда или вечерята в двора на къщата е несравнима, особено когато около теб е духа на стария български бит и култура. Всичко направено в магерницата е несравнимо вкусно!
В малката купчийница ще намерите разнообразни подаръци и сувенири като ръчно изплетени чорапи, рисувани калени чаши и чинии и характени предмети от бита в миналото. Също така и сувенири от „Джуджевата къща”.
Чардаците на къщата са уникални произведения на изкуството със запазени оригинални дърворезби от именити майстори. От тях можете да се насладите на чистия въздух и прохлада през лятото, да се полюбувате на красивата гледка или просто да изпиете сутрешното си кафе.
Джуджевата къща се намира насред просторен двор с огромни вековни дървета, цветни лехи и алеи с чимшир и здравец. Гостите могат да се запознаят с билки и ароматни растения в цветната градина.
Дебелата сянка под дърветата е особено подходяща за отмора през горещото лято.

Мирослав Иванов, Панагюрище



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати