Анализи

Истинската Калабрия - прекрасна и недостъпна

   
Истинската Калабрия - прекрасна и недостъпна

Южните части на Италия не са толкова популярни сред чуждестранните посетители, колкото други региони на страната. Но това скоро може да се промени. Калабрия е най-южният регион на континентална Италия, "пръстът" на италианския ботуш. Заобиколен от Тиренско море на запад и Йонийско море на изток, той предлага 800 километра с прекрасни плажове, многобройни национални паркове, живописни села и древни руини.

Посетителят може да се наслади и на огромното кулинарно разнообразие от регионални деликатеси. Налице са всички предпоставки мястото да е предпочитано за почивка.

Предизвикателства и възможности

Дълго време обаче регионът страдаше от лошия си имидж. Калабрия бе известна основно с ширещата се организирана престъпност. Това е и провинцията, посрещаща най-малко чуждестранни гости – едва половин процент от общо 65-те милиона международни туристи, посетили Италия през 2019 година.

Залез край Бадолато

Залез край Бадолато

"Днес туристите все повече търсят преживявания и обръщат внимание на регионални предложения – типични храни, напитки и местни забележителности". Професор Тулио Ромита, който ръководи програмата за изучаване на туризма в Университета на Калабрия, посочва, че всичко това означава огромен потенциал за растеж за региона. "Те искат да опознаят мястото, което посещават."

История

"Тук имаме уникално наследство и неща, които не съществуват никъде другаде", подчертава и Фаусто Орсомарсо, съветник по въпросите на регионалното развитие, икономиката и туризма. Един от проектите на регионалните служби за туризъм се нарича "Terra dei Padri", което означава "Земя на бащите". Той е посветен на историята на Калабрия и обслужва разрастващия се сектор на така наречения "туризъм на корените". Все повече хора пътуват до регионите, от които произхождат техните предци.

"В света има 50-60 милиона души с италиански корени и много от тях са родом от Калабрия", казва професор Ромита. "Те искат да станат част от общността и търсят липсващия елемент от своята идентичност."

Албанско малцинство

Палагорио е един от градовете, в които през XV в. се заселват албански общности („арбереши“), бягащи от османците. Една от предпочитаните туристически оферти тук е "Обиколката на Арберия", която предлага преглед на кулинарните и културни традиции на албанското малцинство.

Традиционен празник на албанското малцинство в Сан Деметрио Короне

Традиционен празник на албанското малцинство в Сан Деметрио Короне

Участниците присъстват на традиционни танцови изпълнения, опитват типични за арберешите ястия и научават интересни подробности за традиционните носии.

"Истинската Калабрия"

Град Козенца е богат на старини и скрити съкровища. Туристите посещават швабско-нормандския замък от 12 век и множество величествени някога, но сега позападнали дворци.

Старинната част на Козенца

Старинната част на Козенца

Всичко тук е пропито с история, но тази част на града е най-бедната и зле поддържаната. Навсякъде могат да се видят импровизирани подобрения, предназначени да запазят старите сгради.

Друг начин, по който човек може да се запознае с автентичната Калабрия, е като тръгне по маршрута "Камино Базилиано". Общо 1400-километровият маршрут свързва 140 места, свързани с историята на монасите василиани. Това е гръцко-италиански орден, следващ учението на свети Василий.

Най-чистите форми на селски живот

Маршрутът преминава край високи планински зъбери и дълбоки долини. Местните хора изкарват прехрана като туристически гидове, както и от гостилниците и къщите за гости. Всеки, който желае да тръгне на поход по маршрута, може да го направи безплатно.

Маршрутът Камино Базилиано в Калабрия

Маршрутът "Камино Базилиано" в Калабрия

Местните хора се надяват популяризирането на уникалното културно наследство на региона и туризмът за запознаване с него да привлекат повече международни посетители.

Източник: "Дойче Веле"



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати