Събития

Фестивалът Sofia Lights ще преобрази парк Врана

   
Фестивалът Sofia Lights ще преобрази парк Врана

Tри нови светлинни инсталации - "Мегалит", "Присъствие" и "Светулки", ще превърнат парк "Врана" в приказно пространство между 1 и 8 септември, по време на второто издание на фестивала на светлините Sofia Lights.

Sofia Lights е първият светлинен фестивал в София, стартирал през 2021 година. Той е част от проекта за градско изкуство Urban Creatures, който от създаването си през 2011 година досега е реализирал множество арт проекти в столицата. Те са дело на някои от най-добрите български и световни визуални артисти.

"Присъствие"

На събитието в началото на септември ще бъде представена още един път и инсталацията "Невидимите нишки", която беше част от първото издание на фестивала, поради големия интерес, проявен към нея.

"Невидимите нишки"

Началният час на светлинното шоу във вечерите от 1 до 8 септември (включително) ще бъде 21.00 часа. Последните посетители ще могат да влязат до 00.00, а инсталациите ще загасват в 00.30 ч.

Sofia Lights е замислено като събитие, което да предизвиква посетителите да излязат от ежедневната си рутина и да се потопят в запомнящо се преживяване, въздействащо върху всичките им сетива, казват организаторите.

Кадър от светлинното шоу през миналата година.

За втора поредна година основателите на Urban Creatures излизат от ролята си на продуценти и се представят в качеството си на артисти. Ясен и Калина, подкрепяни от целия екип, са автори и на четирите инсталации.

"Магическата реалност, която създаваме, има за цел да отскубне градския човек от забързаната рутина и да го потопи, макар и за кратко, в едно необикновено офлайн преживяване, в контакт с природата и с вътрешния му мир. Нашият подход е минималистичен, няма пищност и зрелище. Това, което правим не е спектакъл и не е шоу. Точно обратното е. Това са 4 светлинни арт инсталации. Те са бавни, медитативни и спокойни, защото ние самите имаме нужда от това. Опитът ни от първото издание на Sofia Lights миналата година показа, че не сме сами и има огромен брой хора, които копнеят за подобни преживявания", споделят те.
Инсталациите нямат начало и край, няма сценарий, който да се следва и съответно за посетителите няма необходимост да пристигат в точен час, а могат да планират своето посещение във всеки един момент между 21.00 и 00.00 ч. Всеки ще може да се разходи в нощния парк със своето темпо и да открие магията по свой начин.

"Светулки"

На 31 август от 21.00 ще има предпремиерна вечер на Sofia Lights 2022 с ограничен брой посетители. Te ще имат възможност първи да видят и преживеят арт инсталациите от второто издание на събитието и ще получат като подарък номериран принт от лимитирана серия със скици от работния процес.

За улеснение на желаещите да се потопят в светлинната магия, Столична община осигурява автобуси N505 по маршрута Орлов мост - парк Врана, като графикът може да бъде видян на www.sofialights.com. Тези, които ще предпочетат да използват личните си автомобили, ще могат да паркират по протежение на бул. "Цариградско шосе" в указаните за целта зони.

Карта на събитието

Организаторите напомнят, че е препоръчително посетителите да са подходящо облечени за вечерна разходка в парка с удобни затворени обувки, връхна дреха и при желание да предвидят репелент срещу насекоми.

Билети няма да се продават на място, а се купуват онлайн на EpayGo или на касите на EasyPay.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати