Транспорт

Wizz Air стартира полети от София до Рияд

  25.08.2022 16:10  
Wizz Air стартира полети от София до Рияд

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-устойчивата авиокомпания в Европа, стартира 20 вълнуващи нови маршрута от София, Букурещ, Будапеща, Катания, Ларнака, Милано, Неапол, Рим, Тирана, Венеция и Виена до Рияд, Джеда и Дамам в Кралство Саудитска Арабия.Така авиокомпанията слага началото на нова ера от необятни възможности за пътуване на изключително ниски цени между Европа и Кралството, за да укрепи глобалната свързаност на Саудитска Арабия. Билетите за всички маршрути вече са в продажба на wizzair.com и в мобилното приложение на авиокомпанията, като цените започват от 54.99 евро*. Изпълнението на маршрутът София – Рияд ще започне на 20 април 2023 г. Новите маршрути значително ще подобрят присъствието на Wizz Air в Кралството, а това от своя страна ще даде тласък на разрастващия се туристически сектор на Саудитска Арабия и ще допринесе за програмата Vision 2030 за утрояване на пътническия трафик в страната до 2030 г. Само това разширяване на WIZZ ще доведе до над един милион нови пътници в Саудитска Арабия Арабия догодина. Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air, каза: „Саудитска Арабия е една от най-вълнуващите страни в света по отношение на авиацията. Тя е интересна комбинация от възможности за пътуване и незабравими дестинации, безброй интересни атракции и процъфтяваща културна сцена. Днешната новина следва Меморандума за разбирателство, който наскоро подписахме с правителството, който ни позволява да допринесем за растежа на саудитския туризъм и цялата му екосистема. Не само Wizz Air предлага невероятно ниски тарифи на пътниците предвид нашата оперативна ефективност, но също така летим с най-младата, най-модерна и устойчива флотилия от самолети в света. Виждам Кралството като дългосрочен стратегически пазар за Wizz Air, където ще продължим да правим иновации и да предлагаме разнообразие от нискотарифни полети в полза на жителите и посетителите на Саудитска Арабия, както и на диверсифициращата се икономика на страната.“

 

Фахд Хамидадин, главен изпълнителен директор и член на борда на Саудитския орган по туризма (Saudi Tourism Authority), коментира: „Обявяването на 20 нови маршрута до Саудитска Арабия е една от най-големите новини от такъв характер, случвали се някога. Това е уникално събитие за Wizz Air и за Саудитска Арабия и отваря врата към нови и достъпнивъзможности за европейците, която ще позволи на всеки да дойде и да изследва едни от най-вълнуващитедестинации в света. Това вече е изключително партньорство и днес е само началото. Сега е по-лесно от всякога да стигнете до Саудитска Арабия и сме уверени, че увеличените възможности за пътуване и конкурентоспособността ще разширят избора на потребителите и ще намалят разходите.“

 

Халил Ламрабет, главен изпълнителен директор на програмата за въздушна свързаност (The Air Connectivity Program), каза: „Радваме се, че успяхме заедно с Wizz Air да разширим тяхната мрежа до Саудитска Арабия; обявените маршрути са доказателство за силния трафик потенциал, който Кралството може да предложи. Очакваме с нетърпение да приветстваме тези нови полети в разширяващата се мрежа на Кралството и да работим с Wizz Air, за да проучим други възможности за маршрути в Саудитска Арабия.“

 

Мохамед Ахмед Алмовкли, главен изпълнителен директор на Matarat, каза: „Ние в Matarat работим с нашите партньори и авиокомпании, за да осигурим привлекателна среда на саудитските летища за авиокомпаниите и пътниците, за да предложат по-добър избор от висококачествени услуги. Днешната новина е продължение на предишното разширение на Wizz Air сдиректни полети от международното летище King Fahd до три различни международни дестинации. Matarat ще продължи по този път, за да постигне целите на Националната авиационна стратегия, която е част от визията на Саудитска Арабия за 2030.“

 

Wizz Air има подписан меморандум за разбирателство (MoU) с Министерството на инвестициите на Кралство Саудитска Арабия. Меморандумът за разбирателство е инициатива на Министерството на туризма, насочена към подобряване на развитието на саудитския туристически сектор. Той отразява споделена визия между страните относно потенциала, който Wizz Air може да донесе на Кралството, за да стимулира туристическото търсене, като по този начин ще допринесе значително за планирания растеж на Саудитска Арабия. 

 

Облекчаването на ограниченията за COVID-19 и премахването на изискванията за PCR тестове за ваксинирани пътници направи пътуването отново по-лесно, позволявайки повече спонтанни пътувания в чужбина. 

 

За пълно спокойствие Wizz Air препоръчва на пътниците да резервират билети с увереност, добавяйки услугатаWIZZ Flex. С WIZZ Flex пътниците могат да отменят полета си до три часа преди излитане без каквато и да е такса и да получат незабавно възстановяване на 100% от цената на билета като кредит в своя WIZZ акаунт.

 

Маршрут

Дни

Старт на продажбите

Старт на полетите

Цени от*

Будапеща – Рияд

Понеделник, петък

В продажба

09/01/2023

54.99 евро

Будапеща –Джеда

Вторник, събота  

В продажба

10/01/2023

54.99 евро

Будапеща –Дамам

Четвъртък, неделя  

В продажба

20/04/2023

54.99 евро

Букурещ – Рияд

Понеделник, четвъртък

В продажба

09/01/2023

54.99 евро

Букурещ –Джеда

Вторник, събота  

В продажба

10/01/2023

54.99 евро

Катания – Рияд

Вторник, събота  

В продажба

18/04/2023

54.99 евро

Ларнака – Рияд

Понеделник  

В продажба

17/04/2023

54.99 евро

Ларнака –Джеда

Събота  

В продажба

08/07/2023

54.99 евро

Ларнака –Дамам

Вторник  

В продажба

04/07/2023

54.99 евро

Милано – Джеда

Вторник, събота  

В продажба

03/12/2022

54.99 евро

Милано – Рияд

Четвъртък, неделя  

В продажба

20/04/2023

54.99 евро

Неапол – Рияд

Вторник  

В продажба

18/04/2023

54.99 евро

Рим – Рияд

Вторник, събота  

В продажба

06/12/2022

54.99 евро

Рим – Джеда

Сряда, събота  

В продажба

11/01/2023

54.99 евро

София – Рияд

Четвъртък, неделя  

В продажба

20/04/2023

54.99 евро

Тирана –Дамам**

Понеделник, петък

В продажба

17/04/2023

54.99 евро

Венеция – Рияд

Четвъртък, неделя  

В продажба

20/04/2023

54.99 евро

Венеция –Джеда

Вторник, събота  

В продажба

18/04/2023

54.99 евро

Виена – Рияд

Вторник, четвъртък,събота  

В продажба

19/12/2022

54.99 евро

Виена – Джеда

Вторник, събота  

В продажба

13/12/2022

54.99 евро

*Еднопосочна цена с включена административна такса.Включен е един ръчен багаж (макс.: 40x30x20 см). Багаж на колелца и всяка бройка чекиран багаж подлежат на допълнителни такси. Цената важи само за резервации, направени на wizzair.com и в мобилното приложение WIZZ. Броят на местата на посочените цени е ограничен. 

**Очаква регулаторно одобрение.

За Wizz Air:

Wizz Air, най-бързо развиващата се и устойчива европейска ултра-нискотарифна авиокомпания, оперира с флотилия от 160 самолета Airbus A320 и A321. Екип от всеотдайни авиационни професионалисти предоставя превъзходно обслужване и много ниски цени на клиентите, което прави Wizz Air предпочитания избор на 27,1 милиона пътници през финансовата година F22, приключваща на 31 март 2022 г. Wizz Air е листната на Лондонската фондова борса под тарифен номер WIZZ. Наскоро компанията беше обявена за една от десетте най-безопасни авиокомпании в света от airlineratings.com, единствената в света агенция за оценка на безопасността и продуктите на авиокомпаниите, и за Авиокомпания на 2020 г. от Air Transport Awards – най-желаното признание, което авиокомпания или отделна личност може да получи, открояващо личност или организация за впечатляващо представяне, иновации и превъзходни услуги.

За Саудитския орган по туризма (Saudi Tourism Authority)

Саудитският орган по туризъм (STA), стартирал дейност през юни 2020 г., отговаря за маркетинга на саудитските туристически дестинации в световен мащаб и за развитието на предлагането на дестинацията чрез програми, пакети и бизнес подкрепа. Неговият мандат включва разработване на уникални активи и дестинации на страната, домакинство и участие в индустриални събития и популяризиране на саудитската дестинационна марка на местно ниво и в чужбина. STA управлява 16 представителства по целия свят, обслужващи 38 държави.

Относно програмата за въздушна свързаност:

Програмата за въздушна свързаност е инициатива на Саудитската национална стратегия за туризъм, създадена през 2021 г. с резолюция на Съвета на министрите на Саудитска Арабия. Целта е да се открият възможности за развитие на туристическа въздушна свързаност в подкрепа на развитието на туристическия сектор в Кралство Саудитска Арабия.