Новини Турагенции

Синята пещера Бишево е природното чудо на Хърватия

  26.08.2022 09:15  
Синята пещера Бишево е природното чудо на Хърватия

Едва ли някой турист би се отклонил до малкия хърватски остров Бишево, ако не беше едно от най-красивите природни чудеса на страната. Фактът, че днес Синята пещера на Бишево е сравнително лесно достъпна за туристите, се дължи на нейния откривател. Той обаче прибягва до доста сурови мерки.

Всеки, който пътува от континенталната част на Хърватия до остров Бишево, обикновено има само една цел. Защото на малкия остров в Адриатическо море, по-точно в морето пред острова, който днес е почти необитаем, се намира едно от най-зрелищните природни чудеса на страната - Синята пещера на Бишево. Но благодарение на един-единствен човек вече е лесно достъна за туризъм.

Годината е 1884, когато според официалния хърватски туристически уебсайт австрийският дипломат Ойген фон Рансонет открива Синята пещера на Бишево. Според Atlas Obscura местните рибари са знаели за пещерата от векове. Но Рансонет решава да ги направят достъпни за по-широка публика и затова прибягва до радикални мерки.

Преди е било възможно да се влезе само през естествен вход. Той съществува и днес, но е под вода. Така че фон Рансонет, както всички преди него, трябва да е открил Синята пещера на Бишево по време на гмуркане. Но сега вече е възможно да вземете лодка, кяото да ви закара в магическата пещера. И тя все още очарова туристи от цял ​​свят.

Какво прави Синята пещера Бишево толкова специална? Именно взаимодействието на слънце и вода кара пещерата да блести в почти неземно синя светлина. Слънчевите лъчи, падащи в пещерата, озаряват морската вода. Тъй като подът на природното чудо се състои от варовик, той отразява светлината. Хвърлен до стените на пещерата, той създава магическото сияние във взаимодействие с вълните. Вероятността за това е най-висока в сутрешните часове до обяд.

Синята пещера на Бишево е много популярна, а според уебсайта за туристически пътувания „Хърватия“ можете да тръгнете към нея от различни дестинации. Най-популярният начин е да пътувате през съседния остров Вис, който е само на няколко морски мили. Може да дойдете и от Сплит например, което, включително обратния път, сигурно е същото като еднодневна екскурзия.

До самата Синя пещера на Бишево може да се стигне с гребна лодка, тъй като по-големи кораби не влизат през дупката, пробита в стената на пещерата. Входът за природното чудо се заплаща и в момента е до седем евро за възрастен в зависимост от сезона. Пристигайки пред пещерата, трябва да се съобразите с опашка за лодка. Защото красотата си има цена.

Това е и мнението на потребителите на портала. От една страна, те са очаровани от атракцията, но има и много оплаквания от организацията на екскурзиите. Съответно посетителите в момента имат само няколко минути в пещерата, но понякога трябва да чакат много повече. Можете също така да прочетете някои оплаквания за недружелюбни водачи на лодки. Ако искате да избегнете подобни кавги, доколкото е възможно, трябва да посетите Синята пещера на Бишево в началото на сезона.