Новини Събития

Министерството на туризма дава 324 000 лв. на Технологика за поддръжката на ЕСТИ

   
Министерството на туризма дава 324 000 лв. на Технологика за поддръжката на ЕСТИ

Министерството на туризма е напът да сключи договор за 324 000 лв. без ДДС с фирмата „Технологика“ за поддръжката на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за срок от 2 години. Това става ясно от избора на компанията на пряко договаряне, показва справка на TravelNews в регистъра на обществените поръчки. Стойността се доближава до определения таван на процедурата – 333 333 лв. без ДДС. Процедурата е обявена от бившия министър на туризма Христо Проданов, но договорът трябва да бъде сключен от сегашния – Илин Димитров. Тя е на пряко договаряне, защото ЕСТИ беше разработена от „Технологика“, която беше избрана по времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ). Стойността на изработката струваше 1.128 млн. лв. Забавянето в изработването и пускането на системата беше около две години, заради дълго проточилите се съдебни дела и обжалвания от другите седем кандидата.

Предметът на настоящата обществена поръчката включва предоставяне на услуги по абонаментна (извънгаранционна) поддръжка на проектирана, разработена и в експлоатация Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) и осигуряване на актуализации при нормативни и регулаторни промени. Изпълнителят следва да спазва приложимите нормативни и регулаторни изисквания към ЕСТИ и процесите в нея, приложими към дейността на Министерството на туризма, изискванията на електронното управление в Република България и обхвата и предмета на поръчката във връзка с:

-Поддръжка и осигуряване на ефективна организация на подаването на необходимата информация към ЕСТИ от регистрите за настанени туристи на местата за настаняване и предоставянето й на заинтересованите страни в съответствие със Закона за туризма.

-Поддръжка и осигуряване на работните процеси във връзка с постъпването на данни в централизираната база данни на ЕСТИ, защитата и обработката на данните, и обмена на данни между регистровите системи.

-Осигуряване на актуализация и/или развитие на ЕСТИ при нормативни и регулаторни промени.

ЕСТИ свързва в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. По този начин се облекчава обменът и обработка на данните от различните регистри. Системата е част от борбата със сивия сектор и е свързана със сигурността на туристите.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати