Новини Транспорт

Air France-KLM и Delta Air Lines заедно изместиха Lufthansa за придобиването на ITA Airways

   
Air France-KLM и Delta Air Lines заедно изместиха Lufthansa за придобиването на ITA Airways

Италианското министерство на икономиката съобщи, че се е спряло на офертата на инвестиционния фонд "Сертарес" (Certares), с участието на "Ер Франс-Ка Ел Ем" (Air France-KLM) и "Делта еър лайнс" (Delta Air Lines), за придобиването на държавната авиокомпания "ИТА еъруейз" (ITA Airways), с оглед започване на ексклузивни преговори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Изненадващото съобщение представлява обрат за италианско-швейцарския морски превозвач Ем Ес Се (MSC) и германския й съюзник "Луфтханза" (Lufthansa), които досега бяха смятани за фаворити в надпреварата за придобиването на наследника на "Алиталия" (Alitalia).

Избраната оферта е оценена като най-съвместима с определените цели от държавата, която притежава 100 процента от авиокомпанията, отбелязва министерството, без да уточнява сумата, посочена в офертата.

След ексклузивни преговори ще бъдат подписани обвързващи споразумения, само ако съдържанието им удовлетворява изцяло държавния акционер, подчертава ведомството.

Според в. "Месаджеро", фондът "Сертарес", специализиран в сферата на туризма, предлага да придобие близо 56 процента от ИТА за около 600 милиона евро. Така италианската държава ще си запази 44 процента и ще има две от петте места в бъдещия управителен съвет на компанията.

Ем Ес Се и "Луфтханза" предложиха в края на август да платят 850 милиона евро за 80 процента от ИТА, след като в края на януари предложението им беше за 1,3 до 1,4 милиарда. Понижаването на офертата беше направено заради очакваното след лятото влошаване на въздухоплавателния пазар. Според информиран източник двете компании искали съответно 60 на сто и 20 на сто.

"Ер Франс-Ка Ел Ем" придоби през 2009 г. 25 процента от "Алиталия", след което постепенно се оттегли от италианския авиопревозвач от 2013 г.

Но за разлика от "Луфтханза", френско-нидерландската група е с вързани ръце заради условията на Европейската комисия в замяна на получената държавна помощ за преодоляване на ковид кризата, които не й позволяват да участва с над 10 процента в компания от сектора.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати