Транспорт

Летищата в Бургас и Варна обслужиха над 743 000 пътници през август

  12.09.2022 16:21  
Летищата в Бургас и Варна обслужиха над 743 000 пътници през август

Август месец е пикът на туристическия сезон по Българското Черноморие и това не е изненада, че Летище Варна и Летище Бургас отбелязват нови добри резултати. Положителната тенденция в броя пътници и самолетодвиженията се запазва и през този месец. Като голямо постижение концесионерът „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД отчита, че и двете летища са посрещнали едномилионния си пътник за 2022 през август.

Двете летища са обслужили общо над 743 хил. пътници само през август 2022 г., съобщиха за TravelNews от компанията. Това представлявлява ръст от 18% спрямо същия период на миналата година. От друга страна самолетодвиженията през август са се увеличили с едва 500. Въпреки цялостния успех на морските летища от групата на Fraport, разликата между Бургас и Варна е осезаема.

Южното летище се справя по-добре и отчита ръст от 34% в броя обслужени пътници през август спрямо същия месец на миналата година. Пристигнали са 487 534 туристи с 3 229 полета. Това отбелязва и 27% ръст в самолетодвиженията. Разбира се, можем да обосновем този огромен интерес към Бургас със засилването на летния сезон. Все повече туристи предпочитат да почиват на юг. Най-търсен от чуждите туристи остава най-големият ни морски курорт Слънчев бряг. Туристите избират още Несебър, Свети Влас, Созопол, Поморие и други места за своите летни почивки. Освен подобрение спрямо миналата година, аеорагатата има подобрение и спрямо предходните месеци. Това прави август най-силният за летище Бургас до този момент.

Най-силните пазари за него са Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел. Забелязва се наплив от пътници от тези държави не само през август, тъй като те са в топ 5 за бургаското летище, но и през последните няколко месеца. Преди пандемията германци, англичани и руснаци са двигателната сила на морските курорти, но през 2022 тенденцията се променя. На база данните можем да заключим, че поляците и чехите са чужденците, които най-силно предпочитат лятната почивка в България.

Летище Варна отбелязва по-бавен темп, като за пръв път тази година отбелязва спад на пътниците. Той е само с 3% спрямо миналата година, но въпреки това “Фрапорт” гарантира, че това не е причина за притеснение. “Пристигналите са малко над четвърт милион за месеца. Но от началото на годината до този момент на Летище Варна сме обслужили с 50% повече пътници, в сравнение с 2021 г., като също така очакваме и добър зимен сезон за аеропорта, така че минималното намаление този месец го разглеждаме по-скоро като изключение, поради недобрия туристически сезон за Северното Черноморие”, споделя Цветомир Стефанов от концесионера. Морската столица е посрещнала 256 264 гости в периода 1 - 31 август 2022 г., на фона на 262 975 за същия период на миналата година. Самолетодвиженията също са намалели, като през август тази година те са 1 771 или с 200 по-малко от миналата година.

Във Варна германският пазар се е наложил като водещ, тъй като фигурира на първо място в класацията. Другите държави, от които морската столица посреща най-много туристи, са Полша, България, Чехия и Великобритания. За добрите резултати на Летище Варна влияние оказват редовните линии на Bulgaria Air от София. Но основна двигателна сила в успеха на летището представляват нискотарифните авиокомпании и чартърите - туристите от Германия, Полша, Чехия и Великобритания избират именно такива полети за почивката си в България.

Статистиката показва, че сезонът за Летище Бургас е около 2 пъти по-силен. Въпреки това и двете аерогари се представят чудесно и с всеки изминал месец доказват, че секторът бавно се възстановява.

Йоана Шомова

Данни за пътници и самолети на Летища Бургас и Варна за периода 1-31 август 2022 г.

Летище Бургас:

                                                   2022                 2021

Пътници:                                   487 534           363 432        +34%

Самолетодвижения:                    3229                   2540        +27%

 

Летище Варна:

                                                    2022                  2021

Пътници:                                 256 264             262 975         -3%

Самолетодвижения:                     1771                   1991        -11%

 

Източник: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АДАнкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати