Транспорт

Lufthansa отново е в частни ръце, Германия продаде целия си дял

   
Lufthansa отново е в частни ръце, Германия продаде целия си дял

Германия спечели 760 млн. евро от продажбата на целия държавен дял в Deutsche Lufthansa AG, освобождавайки се от всички свои акции, закупени с цел финансова подкрепа за водещия превозвач по време на пандемията от Covid-19, съобщава Bloomberg.

Фондът за икономическа стабилизация на страната - WSF, се освободи от останалия си дял от 9,92% от най-голямата авиокомпания в Европа, продавайки го на международни инвеститори. Във вторник правителството обяви продажбата на дял от 6,2%.

"Общите приходи от 1,07 милиарда евро, генерирани за WSF от продажбата на неговия дял, значително надхвърлят сумата от 306 милиона евро, инвестирана за придобиването му“, каза Юта Доенгес, която отговаря за фонда като управляващ директор на финансовата агенция. С този резултат „участието на WSF приключва и компанията отново е в частни ръце", каза тя.

Акциите поевтиняха с 2% в началото на деня във Франкфурт и не са се променили много от началото на годината до момента.

През ноември Lufthansa изплати предсрочно последната част от своя спасителен пакет от 9 милиарда евро, което позволи на правителството да намали дела си със значителна печалба. Държавата се намеси през 2020 г., за да спаси авиокомпанията след като ограниченията за пътуванията, свързани с пандемията, почти замразиха пътническите полети, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Най-богатият човек в Германия може да е бил един от купувачите, след като каза, че иска да придобие повече акции в най-голямата авиокомпания в Европа. Според декларация от миналата седмица Клаус-Михаел Кюне се стреми да увеличи своя дял от 15,01%, след като е инвестирал част от състоянието, което е натрупал от бизнеса си с логистика, в превозвача.

Последните новини за превозвача идват малко след като беше постигнато споразумение, с което се повишиха заплатите на пилотите и в замяна се избегнаха стачките за около година напред. Авиокомпанията имаше проблеми с трудовите спорове, които заплашваха да донесат допълнителни затруднения на и без това хаотичния летен сезон.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати