Новини Транспорт

Българите пълнят самолетите и през септември за Гърция

   
Българите пълнят самолетите и през септември за Гърция
Дворецът Кносос на остров Крит се превърна в най-посещаваната забележителност в Гърция през това лято
  Мирослав Иванов

Самолетите по редовните линии от България до Гърция са почти пълни и през септември, като полетите ще продължат до 9 октомври 2022 г. Това обяви за TravelNews Ивайло Дилов от туроператора „Абакс“, който е и един от най-добрите български екскурзоводи за южната ни съседка. Той пътува през това лято с групите до островите Корфу и Крит, като обясни, че търсенето за септември дори е по-голямо от август. Покрай националния празник на 6 септември е имало голям наплив. По-голям се очаква и покрай другия – на 22 септември. През септември е много подходящо за море по островите на южната ни съседка, защото не е толкова горещо и цените са по-ниски, каза екскурзоводът.

 Ивайло Дилов е автор на единствената книга - пътеводител за Санторини на български език

Националният превозвач „България Еър“ лети тази година от София до Ираклион на Крит. Нискотарифната авиокомпания Ryanair прави по три полета седмично до Ханя, Крит и по два до Корфу, а Wizz Air има по два и до двата острова. До Миконос лети само Wizz Air. „През цялото лято полетите са пълни. На островите трудно се намират свободни места по хотелите, а незаетите са на доста високи цени. Гърция отчита невероятен ръст и заетост в туризма, които надхвърлят нивата от преди пандемията. Българските туристи, които почиват в Гърция през тази година, също са повече в сравнение с 2019 г.“, посочи Ивайло Дилов. Отделно много българи пътуват и със самостоятелен транспорт, предимно до курортите в Северна Гърция.

Само за четири месеца от май до края на август до южната ни съседка са почивали над 650 000 българи, показват данните на Националния статистически институт. През май са отчетени – 162 000 туристи, през юни – 176 000, юли – рекордните 179 800, и над 130 000 през август.

Министърът на туризма на Гърция Василис Кикилиас прогнозира повече туристи през 2022 г., отколкото през 2019 – предишната рекордна година. Тогава, в годината преди коронавируса, ваканцията си в Гърция са прекарали 33 милиона души. Приходите от туризма достигнаха 18,2 милиарда евро, а за тази година Гръцката централна банка очаква да са около 20 милиарда евро.

Мирослав Иванов, Крит

Остров Крит
Остров Крит
Остров Крит


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати