Събития

България ще има аташе по туризъм в Турция

   
България ще има аташе по туризъм в Турция
Министър Илин Димитров подписа предложение за изпращане на аташе по туризъм в Истанбул
  Министерство на туризма

Служебният министър на туризма Илин Димитров предлага изпращането на българско аташе по туризъм в Турция. „Ще имаме ново туристическо аташе, което ще бъде разположено в Истанбул. Вече подписах предложението към Министерството на външните работи“, заяви Димитров. Според него това ще помогне значително за подобряването на позициите на българския туризъм в южната ни съседка. Страната ни вече има аташета по туризъм в ключови пазари като Германия (от май тази година), Полша и Русия. Засега не е покрит британският пазар, който е важен за Българското Черноморие и най-големият за зимните ни курорти. Издръжката на едно аташе по туризъм излиза около 200 000 лв. на година, обясниха за TravelNews от Министерството на туризма. Средствата са от бюджета за реклама на България. Туристическият бранш приема положително новината за изпращане на аташе в Турция, който е близък и много голям съседен пазар. „Турските туристи от години обичат да посещават Пампорово, Банско и Боровец през зимния сезон. Потенциалът е много голям, защото идват със собствените си автомобили, но проблем остава бързото издаване на визи за влизане в България“, заяви за  TravelNews Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Според нея трябва да има още аташета по туризъм във Великобритания и Румъния, които са изключително важни и големи пазари за българския туризъм.

Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", който представлява големия германски туроператор Alltours у нас, коментира, че България може да привлива туристи от Турция и по курортите на Българското Черноморие, защото по-богатите търсят да почиват в чужбина след като са се наситили на собствените си комплекси. Страната ни е близка дестинация и могат да идват с коли, което е голямо предимство, подчерта той. През последните години се забелязва интерес от турците към Слънчев бряг, Сопозол, Златни пясъци, Варна и други места. „Ние също посрещаме гости от Турция в комплекса ни Wave resort край Поморие“, допълни Танчев, който е съдружник в хотела с турски инвеститори.

Туроператори от Бурса (Турция) ще водят турски туристи по Северното Черноморие още от тази есен, обяви за TravelNews Юлиян Бонев, управител на туроператора „Травел Клуб България“, който заедно с Божидарка Балинова от туроператора "Хестия", доведоха на инфотур през юли тази година 13 членове на Асоциацията на туроператорите по Северно Мраморно море (TURSAB BURSA). Представителите на турските компании ще организират пакети с 3 и 4 нощувки за хазартен туризъм, СПА туризъм и спортни групи в работещите целогодишно хотели във Варна, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Слънчев ден, Кранево, Балчик и Албена. Те разгледаха различни обекти в курортите. Голямо предимство за привличането на турските гости е директната самолетна връзка между Истанбул и Варна на „Турските авиолинии“, която е целогодишна, обясни Бонев. Бурса е само на час и половина път от Истанбул.

От турските компании проявяват интерес още и за изпращане на туристи през летния сезон у нас, тъй като са се наситили вече на собствените им курорти. Освен това България е близка дестинация. Те търсят освен хотели, но и къщи, вили и ваканционни комплекси. По-младите наблягат на курорти с дискотеки, барове и клубове. В Бурса има много български изселници, като с наследниците им се предполага, че броят им достига 500 000 човека. „Те искат да посетят и опознаят България“, подчерта Юлиян Бонев.

Голяма част от туроператорите от Бурса предлагат още зимни ваканции в България. Те водят туристи в Банско, Боровец и Пампорово. „Зимните ни курорти са изключително популярни в Турция“, каза Бонев. Според него трябва да бъдат привлечени гостите от южната ни съседка да идват целогодишно в страната. Най-големият проблем си остават визите. Българските консулски служби ги издават за около 2 седмици и не може да бъдат подавани по интернет. Цената също е висока и достига до 110 евро на човек. Докато турците подават за виза за Гърция по електронен път и им излиза за много кратко време.

Според други представители на бизнеса обаче изпращането на аташе по туризъм в Турция е огромен разход и напразно изхарчени средства от бюджета на страната. Причината е в проблема с издаването на визи, което ограничава хората да идват свободно в страната.

Турция е огромен пазар и населението вече надхвърля 84 млн. човека. Потенциалът им за привличане на туризъм в България е огромен. През 2019 г. са пристигнали над 648 000 турски туристи у нас, показват данните на Министерството на туризма. Това е четвъртият най-голям пазар за българския туризъм след Румъния, Гърция и Германия. От началото на 2022 г. до края на юни страната ни е посетена от над 260 000 турски туристи, показват още данните.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати