Транспорт

Райънеър отменя 420 полета за утре

  15.09.2022 19:42  
Райънеър отменя 420 полета за утре

Нискотарифният авиопревозвач "Райънеър" (Ryanair) ще бъде принуден да отмени 420 полета за утре заради стачката на френските авиодиспечери, съобщава специализираното издание Boursier.com. Около 80 000 пътници са засегнати от стачните действия.

Клиентите на ирландската авиокомпания бяха предупредени тази сутрин и информирани за различните алтернативни възможности.  Във вторник френската Главна дирекция на гражданската авиация (DGAC) поиска авиокомпаниите да намалят с 50 процента полетите по разписание за петък, 16 септември, заради стачка на авиодиспечерите, които настояват за увеличение на заплатите.

Въпреки въвеждането на минимално обслужване и превантивното съкращаване на трафика, се предвижда отмяна на полети и значителни закъснения в цяла Франция и отвъдморските територии, предупреждава ведомството. То призовава пътниците, които могат да отложат пътуването си, да се информират от съответната авиокомпания за статута на полета. Стачката на авиодиспечерите във Франция може да се отрази на целия европейски въздушен трафик.

"Райънеър" заяви, че ЕС би трябвало да се намеси в подобен случай, за да се избегнат нарушения във въздушния транспорт.