Анализи Новини

България иска компенсации от ЕК за туризма заради войната

  20.09.2022 09:13  
България иска компенсации от ЕК за туризма заради войната
Министерството на туризма иска да възстанови мярката от 35 евро на седалка за доведен турист в България
  Мирослав Иванов

България иска компенсации от Европейската комисия (ЕК) за туристическия бранш заради войната в Украйна и отлива на туристи по Българското Черноморие от Германия и други пазари от Централна Европа. Това обяви за TravelNews министърът на туризма Илин Димитров. Той вече е изпратил писмо до ЕК, в което настоява за мерки за подпомагането на бранша. „Искаме отново да бъде задействана държавната помощ от 35 евро на седалка за доведен турист в България от туроператорите и авиокомпаниите за следващия летен сезон. Причината е в отлива на чужди туристи заради войната в Украйна най-вече от Германия, Австрия, Швейцария и други страни от Централна Европа“, коментира Димитров. Същата мярка действаше по време на пандемията от Ковид-19. След разрешението на Брюксел, помощта трябва да залегне в бюджета на страната за 2023 г. и да бъде гласувана от бъдещото Народно събрание.

Туроператорите и хотелиерите настояват още от лятото страната да поиска държавна помощ от ЕК за 35 евро на седалка за доведен турист през следващия сезон, тъй като българският туризъм е най-засегнат от войната в Украйна от целия ЕС. Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours, коментира, че трябва да се мислят допълнително мерки за подпомагане на заетостта и данъчни облекчения в туризма, за да стане България по-конкурентноспособна. Мерките трябва да залегнат в бюджета на държавата за 2023 г.

Представителите на германските туроператори у нас прогнозират лоши перспективи за българския туризъм и през лятото на 2023 г. Семействата с деца избягват България заради близостта с войната в Украйна, обясни Венцислав Танчев. Според него за юли и август 2022 г. броят на германските туристи е на нивата от предходната година. През юни е имало малък ръст, но септември е по-зле и от 2021 г., тъй като почти няма резервации. „Спадът на германските туристи е 50% спрямо 2019 г. и е смешно някои експерти да говорят, че войната няма ефект върху българския туризъм“, подчерта Танчев. Той не е оптимист и за лято 2023 г., защото няма да има ранни записвания заради очакваната рецесия, енергийната криза в Европа, Ковид пандемията и войната в Украйна. „Имаме защо да се притесняваме за следващия сезон, тъй като всичко ще се случва на last minute”, обясни той. В допълнение цените на нощувките в хотелите и въобще на почивките в България ще поскъпнат минимум с 15%.

Една от най-големите германски авиокомпании – “Кондор” (Condor) обяви, че няма да оперира и през следващата година до българските черноморски летища Бургас и Варна. Това съобщи вчера пред TravelNews Атила Тотх, генерален мениджър на Aviareps Group за Унгария и Югоизточна Европа, която компания е лидер в продажбите на самолетни билети на авиокомпаниите (General Sales Agent - GSA). “За съжаление „Кондор“ няма да оперира до Бургас и Варна догодина. Надяваме се да възобнови полетите до Българското Черноморие през 2024 г., заяви Тотх.

Причината е страхът на германците да пътуват до курортите на Черно море заради войната в Украйна, коментираха от туристическия бранш. Според тях това означава, че и през 2023 г. няма да се възстанови напълно броят на туристите от Германия по българските летни комплекси, който е най-важният чартърен пазар за туроператорите, хотелиерите и летищата. Авиокомпанията „Кондор“ осъществяваше редовни полети до Бургас и Варна от редица градове в Германия преди пандемията. Тя правеше и многобройни чартъри, които бяха запълвани от големите германски туроператори като TUI, DER Touristik, Alltours и други. До 2019 г. тя извършваше полети и от Великобритания, тъй като беше беше част от групата на фалиралия туроператор „Томас Кук“.

„Германският пазар върви зле със спад от 50% спрямо 2019 г. въпреки, че очаквахме да достигнем 85-95% от нивата преди Ковид пандемията“, обяви Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik (към който е и ITS) и управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“. Той подчерта, че преди сезона са заложили 90 000 седалки в чартърни самолети, докато се надява да осъществят 45 000. За сравнение през 2019 г. са довели над 100 000 германски туристи. Според него войната в Украйна и закъснялата реклама на България са се отразили лошо на немския пазар.

Илия Илиев, представител на другия германски туроператор Schauinsland Reisen, съобщи, че сезон 2022 г. не е най-добрият за българския туризъм. „Като цяло няма да достигнем нивата от 2019 г.“, каза той. Илиев се надява поне да имат 40-50% от обема преди Ковид пандемията.

Германия е най-важният пазар за българския туризъм. За първите седем месеца на тази година (до края на юли) у нас са пристигнали едва 174 000 германски туристи, показват данните на Министерството на туризма. За сравнение преди пандемията през цялата 2019 г. са дошли над 761 000 германци, а през 2018 г. – над 850 000. Германия се нареждаше на трето място след Румъния и Гърция по брой туристи в България преди пандемията.

Мирослав ИвановАнкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати