Анализи Новини

България иска компенсации от ЕК за туризма заради войната

   
България иска компенсации от ЕК за туризма заради войната
Министерството на туризма иска да възстанови мярката от 35 евро на седалка за доведен турист в България
  Мирослав Иванов

България иска компенсации от Европейската комисия (ЕК) за туристическия бранш заради войната в Украйна и отлива на туристи по Българското Черноморие от Германия и други пазари от Централна Европа. Това обяви за TravelNews министърът на туризма Илин Димитров. Той вече е изпратил писмо до ЕК, в което настоява за мерки за подпомагането на бранша. „Искаме отново да бъде задействана държавната помощ от 35 евро на седалка за доведен турист в България от туроператорите и авиокомпаниите за следващия летен сезон. Причината е в отлива на чужди туристи заради войната в Украйна най-вече от Германия, Австрия, Швейцария и други страни от Централна Европа“, коментира Димитров. Същата мярка действаше по време на пандемията от Ковид-19. След разрешението на Брюксел, помощта трябва да залегне в бюджета на страната за 2023 г. и да бъде гласувана от бъдещото Народно събрание.

Туроператорите и хотелиерите настояват още от лятото страната да поиска държавна помощ от ЕК за 35 евро на седалка за доведен турист през следващия сезон, тъй като българският туризъм е най-засегнат от войната в Украйна от целия ЕС. Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours, коментира, че трябва да се мислят допълнително мерки за подпомагане на заетостта и данъчни облекчения в туризма, за да стане България по-конкурентноспособна. Мерките трябва да залегнат в бюджета на държавата за 2023 г.

Представителите на германските туроператори у нас прогнозират лоши перспективи за българския туризъм и през лятото на 2023 г. Семействата с деца избягват България заради близостта с войната в Украйна, обясни Венцислав Танчев. Според него за юли и август 2022 г. броят на германските туристи е на нивата от предходната година. През юни е имало малък ръст, но септември е по-зле и от 2021 г., тъй като почти няма резервации. „Спадът на германските туристи е 50% спрямо 2019 г. и е смешно някои експерти да говорят, че войната няма ефект върху българския туризъм“, подчерта Танчев. Той не е оптимист и за лято 2023 г., защото няма да има ранни записвания заради очакваната рецесия, енергийната криза в Европа, Ковид пандемията и войната в Украйна. „Имаме защо да се притесняваме за следващия сезон, тъй като всичко ще се случва на last minute”, обясни той. В допълнение цените на нощувките в хотелите и въобще на почивките в България ще поскъпнат минимум с 15%.

Една от най-големите германски авиокомпании – “Кондор” (Condor) обяви, че няма да оперира и през следващата година до българските черноморски летища Бургас и Варна. Това съобщи вчера пред TravelNews Атила Тотх, генерален мениджър на Aviareps Group за Унгария и Югоизточна Европа, която компания е лидер в продажбите на самолетни билети на авиокомпаниите (General Sales Agent - GSA). “За съжаление „Кондор“ няма да оперира до Бургас и Варна догодина. Надяваме се да възобнови полетите до Българското Черноморие през 2024 г., заяви Тотх.

Причината е страхът на германците да пътуват до курортите на Черно море заради войната в Украйна, коментираха от туристическия бранш. Според тях това означава, че и през 2023 г. няма да се възстанови напълно броят на туристите от Германия по българските летни комплекси, който е най-важният чартърен пазар за туроператорите, хотелиерите и летищата. Авиокомпанията „Кондор“ осъществяваше редовни полети до Бургас и Варна от редица градове в Германия преди пандемията. Тя правеше и многобройни чартъри, които бяха запълвани от големите германски туроператори като TUI, DER Touristik, Alltours и други. До 2019 г. тя извършваше полети и от Великобритания, тъй като беше беше част от групата на фалиралия туроператор „Томас Кук“.

„Германският пазар върви зле със спад от 50% спрямо 2019 г. въпреки, че очаквахме да достигнем 85-95% от нивата преди Ковид пандемията“, обяви Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik (към който е и ITS) и управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“. Той подчерта, че преди сезона са заложили 90 000 седалки в чартърни самолети, докато се надява да осъществят 45 000. За сравнение през 2019 г. са довели над 100 000 германски туристи. Според него войната в Украйна и закъснялата реклама на България са се отразили лошо на немския пазар.

Илия Илиев, представител на другия германски туроператор Schauinsland Reisen, съобщи, че сезон 2022 г. не е най-добрият за българския туризъм. „Като цяло няма да достигнем нивата от 2019 г.“, каза той. Илиев се надява поне да имат 40-50% от обема преди Ковид пандемията.

Германия е най-важният пазар за българския туризъм. За първите седем месеца на тази година (до края на юли) у нас са пристигнали едва 174 000 германски туристи, показват данните на Министерството на туризма. За сравнение преди пандемията през цялата 2019 г. са дошли над 761 000 германци, а през 2018 г. – над 850 000. Германия се нареждаше на трето място след Румъния и Гърция по брой туристи в България преди пандемията.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати