Анализи

Нов тренд - енергиен туризъм срещу ценовия шок

   
Нов тренд - енергиен туризъм срещу ценовия шок

Кампанията е под надслов The Heat Is On подчертавайки ниската цена на ден за дългосрочни почивки. Идеята възниква след като експертите обявиха, че таванът на цените на енергията в Обединеното кралство може да достигне 8120 евро годишно до април 2023 г.

Каква е цената на ден за прекарване на зимата в чужбина?

80 процентното увеличение на цените на енергията беше потвърдено от октомври, което може да покачи сметките за газ и електричество на средното домакинство в Обединеното кралство до 4116 евро годишно. Ценовият ръст между януари и март може да доведе до рязко покачване до 5799 евро. Според други прогнози цените могат да достигнат дори 8931 евро до април.

След края на активния сезон дестинации като Малта, Южна Испания и Португалия са изключително изгодни през януари и февруари, а времето все още е приятно и топло. Канарските острови традиционно ще бъдат по-скъпи, но пък са най-активно търсени. Полетите до далечни дестинации могат да увеличат общата цена, но има много опции да бъдат бюджетни.

При дълги разстояния полетите действително са по-скъпи. Настаняването и разходите за живот обаче са по-евтини. В Тайланд например това е постижимо за не повече от месец или два и цената за нощувка достига до 58 евро на човек, уточняват от Euronews. Ако бъде избран период с продължителност от три до шест месеца, може да се бъде много по- изгодно, обяснява консултант на компания.

Ще нараснат ли пътуванията, за да бъдат избегнати нарастващите разходи за енергия?

Според специалистите - категорично да. В първоначалната си концепция идеята предполагала, че ще има по-голям интерес от хората в неактивна възраст - предимно над 60 години. Но след като все повече работещи са в хоум офис среда, от поне две години след началото на ковид пандемията, се оказва, че за тях това е прекрасна възможност да работят от всяка точка на света, и да прекарват по-дълго време в чужбина.

Въпреки примамливата опция, все още се изисква доста гъвкавост, каквато мнозина нямат, и средства, за да бъдат платени предварително разходите за настаняване и полети - труден въпрос по време на ескалиращата криза.

Прекарването на зимата в друга държава определено не е безпроблемно решение при нарастващите сметки за енергия - дори и в най-евтините дестинации. Но и интересът към новата тенденция обаче расте с всеки ден.

От компанията обясняват, че вече имат клиенти ангажирали дълъг карибски круиз за шест седмици през ноември, клиент, който пътува из Австралия за няколко месеца, и дама предприела шестседмичен круиз до Карибите за Коледа и Нова година. Точно тези круизи са в най-добро съотношение цена-качество - те включват храна и понякога дори екскурзии с гид, особено до Азия. Вече има и семейство, което има възможност за едногодишна отпуска и избира като първата си зимна дестинация Южна Америка.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати