Новини Събития

Черна гора отчита много добър летен сезон

  21.09.2022 09:05  
Черна гора отчита много добър летен сезон

Туристическият сезон бе много успешен, отчете министърът на икономическото развитие и туризма Горан Джурович, като акцентира върху чувствителното увеличение на туристическия поток в северните общини на Черна гора, съобщават черногорските медии. Засилването на туризма в по-слабо развитите райони на страната е залегнало като цел във всички програмни документи за развитието на сектора. 

От януари до юли 2022 г. във всички видове места за настаняване са отседнали 1,14 млн. туристи, което е с 44,7 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Регистрирани са общо 6,13 милиона нощувки, което е 38 процента повече спрямо миналата година. Данните бяха изнесени пред парламентарната комисия по туризъм, земеделие, екология и пространствено планиране.

Според министър Джурович достигнати са 86 процента от туристическия поток през силната 2019 г., когато става въпрос за брой туристи, и 87 процента, когато се отчитат нощувките. Той цитира и данни на Националния статистически институт, според които над 620 000 туристи са регистрирани в местата за колективно настаняване за седем месеца, а това е със 78 процента повече в сравнение със същия период на миналата година и 90 процента от потока през седемте месеца на 2019 г., уточни Джурович. Броят на нощувките за същия период представлява 92 процента от нощувките през предпандемичната 2019 година.