Заведения

10 от най-популярните улични храни в Истанбул

  21.09.2022 14:43  
10 от най-популярните улични храни в Истанбул

Като един от най-вълнуващите градове в света по отношение на география, култура и история, Истанбул е известен и със своята вкусна и разнообразна улична храна. Богатото наследство на Истанбул – съжителството и влиянието на различни култури през вековете – е основата, върху която се гради кулинарното богатство на града. Тази дълбоко вкоренена култура се проявява красиво в наградените ресторанти на града, където турски готвачи представят брилянтно изработени интерпретации на традиционни и модерни ястия. Истанбул допълнително подчерта заслужената си репутация в областта на кулинарията с избирането на града за 38-та международна дестинация в Ръководството на Мишлен. Космополитните кулинарни предложения на Истанбул се простират отвъд стените на неговите отлични ресторанти: всяка улица на този оживен мегаполис предглага различно приключение относно храненето. Пригответе се да тръгнете на обиколка за вкусните улични храни, които ще ви накарат да се връщате в Истанбул отново…

Представяме ви 10-те най-популярни улични храни – засищащи, здравословни и достъпни! “Afiyet Olsun” (bon Aparetit) Пожелаваме ви „Добър Апетит“ от сега!

Дьонер

Основна храна на днешни времена в световен мащаб, "döner" несъмнено е най-известната улична храна в града. По-скоро основно ястие, отколкото леко хапване, дьонера е обилен сандвич, представляващ пресен хляб или плосък хляб, пълен със зеленчуци, домати, лук и месо на скара. Най-вкусните примери за дьонер кебап, предлагани и в ресторантите като основно ястие, сервирано с ориз, се намират в историческите квартали като Султанахмет, Еминьоню, Бешикташ и Юскюдар в Истанбул. Дьонера се прави с агнешко, телешко или пилешко – или понякога смес от агнешко и телешко месо.

Симит 

Топъл, хрупкав и веган... Вездесъщият „симит“ се среща навсякъде в Истанбул и има причина за това! Според Оксфордския английски речник симитът е „вид пръстеновидно хлебче с произход от Турция, обикновено покрито с меласа и поръсено със сусамово семе преди изпичане“. Незаменим елемент в прочутата турска закуска, симитите се продават в пекарни и ресторанти – както и от яркочервени колички на всеки ъгъл. Тези вкусни хлебчета, покрити със съсам, ухаят във въздуха с приятен аромат и са предпочитани от жителите на Истанбул като достъпна и засищаща закуска. Симитите са обичани и от животните в Истанбул и от хората в града: Когато плавате по Босфора с ферибот или друг плавателен съд, често срещан ритуал е да хвърляте парчета симит на чайките.

Пълнени миди (Midye Dolma)

„Пълнените миди“ са изключително популярни в Истанбул и във всеки град по крайбрежието на Турция. Плънката се поднася върху мидена черупка и се консумира с ръце. Това вкусно предястие включва пълнеж от миди, ориз, лук, сол и много подправки, гарнирани с лимонов дресинг. Пълнените миди могат да бъдат поръчани в ресторантите, но най-често се срещат предлагани от специални търговци на традиционни подноси. Продават се на порции, като една порция обикновено е една мида – но със сигурност ще искате да изядете повече от една! Този неустоим вкус се среща почти навсякъде в града, особено в известните квартали на Истанбул, като Бейоглу, Каракьой, Кадъкьой и Юскюдар.

Кокореч

Уникалният турски деликатес „kokoreç“ е улична храна, която се предлага в изобилие на сергиите в Истанбул. Обичан от жителите на Истанбул, кокореча е сандвич, приготвен с подправени овчи черва, които се пекат на скара на силен огън. Някои майстори на кокореч го предлагат и без подправки! Което и да изберете, не си тръгвайте от Истанбул без да сте опитали това ястие.

Кестени (Kestane)

„Печени кестени“, те напомнят за началото на есента по улиците на Истанбул. Щом във въздуха се усети хлад, по улиците на града започва да се носи ухание от приятен аромат на кестени, приготвени на горещ огън. Здравословни и вкусни, тези хапки стоплят и ръцете, и стомаха. Типичните за Истанбул търговци на кестени могат да бъдат намерени на почти всяка сграда, намираща се на оживените улици като Истиклял, Багдат и Бахарие и на почти всеки ъгъл в целия град.

Печен картоф (Kumpir)

Творческата кулинарна култура на Истанбул се разкрива дори в скромния картоф. Кумпирът (огромен картоф), се пече в жарава и се сервира с различни гарнитури, избрани от клиента. Тези гарнитури включват масло и кашкавал, заедно с други, вариращи от колбаси до варена царевица и от маслини до кисели краставички. Разядката предлага почти безкрайна комбинация от вкусове. Въпреки че щандовете за кумпир са почти навсякъде в Истанбул, едно от най-добрите места да ги опитате е в квартал Ортакьой, който е известен със своите конкурентни щандове за кумпир.

Рибен сандвич (Balık Ekmek)

Семпъл, но задоволителен, „balık ekmek“ е любима – и историческа – улична храна в стил Истанбул. Топъл сандвич от риба на скара, пресни зеленчуци и лук върху пресен хрупкав хляб, рибения сандвич със сигурност ще се превърне в едно от любимите ви ястия, по време на посещението ви в Истанбул. Въпреки че се предлага в много райони на Истанбул, най-добре е да се насладите на този класически турски деликатес по крайбрежието.

Баница (Börek)

Едно от най-популярните ястия в турската кухня, „бьорек“, е тестено изделие от ръчно приготвени точени кори, с плънка от сирене, спанак, мляно месо или картофи. Както повечето турски ястия, всеки регион на страната има своя собствена интерпретация и специалитет. В Истанбул кварталът Саръйер е особено известен със своя бьорек. Независимо дали се сервира обикновен, с кайма, сирене, картофи или спанак, този бьорек никога не пропуска да впечатли, с меко, но люспесто тесто и ароматни пълнежи.

Пиле и ориз (Tavuklu Pilav)

Това обилно ястие с пиле и ориз е друга любима улична храна за разхождащите се. Обикновено може да го намерите на подвижни колички за храна. Това ястие включва обикновен ориз или ориз с нахут, покрит с резени варено пиле. Можете да го консумирате на място или да го опаковате за вкъщи. Обикновено се допълва от кисели краставички или айрян - традиционна турска напитка от кисело мляко, пълна с пробиотици.

Сок от туршия (Turşu Suyu)

Сокът от туршия е безспорно най-здравословната напитка, която може да се намери по улиците на Истанбул. Остър и солен сок от кисели краставички се сервира със ситно нарязани кисели краставички в малки чаши. Напитката продължава вековната традиция на туршията в града. С безброй пробиотици, сокът от туршия несъмнено ще добави здравословен акцент към вашето пътуване. Можете лесно да си купите сок от туршия от мобилни колички и на базарите и пазарите в Истанбул.