Новини Събития

Великобритания ще върне безмитното пазаруване за чужденци

   
Великобритания ще върне безмитното пазаруване за чужденци

Великобритания ще върне пазаруване за чуждестранни посетители, без да плащат ДДС върху покупката. Целта е да стимулира изоставащия сектор на търговията на дребно в страната, каза в петък министърът на финансите Куаси Куартенг.

"Великобритания посреща милиони туристи всяка година и искам нашите търговски улици и летища, нашите пристанища и нашите търговски центрове да почувстват икономическата полза. Затова решихме да въведем пазаруване без ДДС за чуждестранни посетители", каза той пред парламента по време на представяне на допълнение към бюджета на страната.

Пазаруването без данъчни удръжки беше премахнато в края на 2020 г. Куартенг каза днес, че правителството ще замени предишните хартиени касови бележки с цифрова система. "И това ще бъде активно възможно най-скоро."

Линда Елет, ръководител на потребителските пазари, търговията на дребно и свободното време на KPMG в Обединеното кралство, каза, че този ход ще увеличи конкурентоспособността на страната, когато става въпрос за привличане на международни посетители.

"Това е още по-важно, тъй като търсим начини да създадем икономически растеж, да върнем международния туризъм към обемите отпреди пандемията и да устоим на нарастващата инфлация на търговските улици", каза тя.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати