Новини Хотели

Илин Димитров: Компенсациите за скъпия ток са ключови за туризма през зимата

  25.09.2022 13:50  
Илин Димитров: Компенсациите за скъпия ток са ключови за туризма през зимата

Най-голям е отливът на немски туристи през летния сезон у нас. Очакваме туристи от Великобритания, Израел, Турция, Гърция, Румъния и съседните ни държави през зимата. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров пред Нова ТВ. Нормално е там, където работата е сезонна да има отлив на кадри. Проблемът с вноса на кадри е колко струва да дойдат дотук, както и езикът, който говорят и квалификацията, която имат. Аз вярвам, че българските кадри са много добри и трябва да ги пазим и развиваме, каза Димитров. 

По данни на НСИ ние сме с най-ниски заплати в туризма. Там, където сезонът е кратък, трябва или да се увеличат заплатите или да се внесат кадри, където не стигат. Там, където е включено изхранване и настаняване заплатите са по-добри, обясни той.

За да имаме успешен зимен сезон, хотелите ще кажат колко ще струват нощувките им, но те им проблем с разходната част - ток, заплати, газ, много се отопляват и с пелети, изхранването, защото всички цени се вдигат. Шоково поскъпване би спряло тенденцията, която в момента е за много записвания, каза той. Димитров подчерта, че е важно да се сложи таван на енергоносителите и да се запази ДДС от 9% за сектора, но подчерта, че това следва да се направи от новия парламент и правителство.