Анализи Новини

Българските визи за руснаците стават 80 евро и ще има интервюта

  29.09.2022 16:20  
Българските визи за руснаците стават 80 евро и ще има интервюта

България ще продължи да се придържа към общоевропейското решение за отмяна на преференциалното третиране на руски граждани при издаването на туристически визи - увери служебният министър на външните работи Николай Милков в отговор на въпрос от руската агенция ТАСС по време на брифинг днес. Журналистът попита как ще се измени визовия режим за съгражданите му.

"Доскоро събирахме по-ниски такси от определените за руските граждани, които пристигат с туристическа цел в България. В момента този преференциален режим е отменен. Връщаме се към ситуацията от преди даването на тези облекчения. Други изменения към момента не се предвиждат. Остават общите условия, това са организиране на интервюта за кандидатите за визи с цел изясняване на техните намерения, на техния статут, на това какво възнамеряват да правят в България. Тук е необходимо в сложната обстановка, която е създадена, повишено внимание", каза министърът.

След отмяната на преференциалния режим преди около месец България повиши цената на визите за руски туристи от 35 на 80 евро.

По данни на Министерството на туризма, оповестени в началото на септември, над 60 хил. руснаци са посетили България от началото на годината въпреки липсата на полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Над 70% от тях са собственици на имоти по морето. Има руски граждани, които обявиха за продажба имотите си по Черноморието ни.

Отмяната на облекчения визов режим предполага не само оскъпяване на визите, но и предоставянето на повече изискуеми документи и известно удължаване на срока за отговор.