Новини Събития

Турция се отказа от руската платежна система Мир за туристите

   
Турция се отказа от руската платежна система Мир за туристите

Под заплахата да ѝ бъдат наложени санкции от САЩ, Турция реши напълно да преустанови използването на руската платежна система "Мир", чрез която руските туристи са извършили плащания в страната на стойност стотици милиони долари от началото на годината. Какво отражение ще окаже решението на Анкара върху туризма и какви действия може да предприемат турските власти, така че парите на руските туристи да продължат да се вливат в турската икономика?

РЕШЕНИЕТО

Три турски банки - държавните Зираат, Вакъфбанк и Халкбанк - обявиха тази седмица, че се отказват да обслужват картите на системата "Мир", присъединявайки се към двете частни банки Ишбанк и Денизбанк, които предприеха същите действия миналата седмица. С това не остана нито една турска банка, която да приема руската платежна система. Стъпката дойде, след като министерството на финансите на САЩ обяви намерение да въведе санкции срещу подкрепата на опитите на Руската федерация да разшири използването на своята платежна система в чужбина. Така Турция последва Казахстан, Узбекистан и Таджикистан, които преди нея преустановиха използването на "Мир", а единствените държави, които все още продължават да обслужват системата, са Армения, Беларус и Киргизстан.

Силно зависима от руския газ и петрол, Анкара отказа да се присъедини към западните санкции, наложени срещу Русия след нахлуването в Украйна. Турция дори обяви разширяване на обхвата на системата "Мир" след среща в началото на август между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Вашингтон обаче незабавно предупреди турските компании и банки, които търгуват с Русия, за риск от възможни санкции. 

Кремъл заяви, че решението на турските банки да се откажат от използването на руската платежна система "Мир" е прието "под безпрецедентен натиск от САЩ". Ситуацията е сложна и, естествено, ние трябва заедно да търсим начини за противодействие на този натиск, така че най-малкото да не причинява щети на нашето търговско-икономическо сътрудничество и да не лишава от комфортни условия многото милиони руски туристи, които всяка година посещават Турция, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган реагира на предупрежденията от САЩ за възможни последици за Турция, като каза, че "това не подхожда на приятелството или на икономическите ни отношения", добавяйки, че санкциите ще бъдат оценени от правителството и ще бъдат предприети действия в съответствие с това.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ТУРИЗМА

Мнозина сега се питат как ще се отрази решението за отказ от "Мир" върху туризма на Турция, популярна дестинация за руските туристи. Руснаците са втората най-голяма група чуждестранни посетители в Турция. През първите осем месеца на годината те са наброявали 772 686 души, съвсем малко под броя на пристигналите германци - 789 602, показват официални данни, цитирани от в. "Сабах". 

Отмяната на системата "Мир" няма да се отрази на посещенията на руските туристи в Турция, смята Мая Ломидзе, изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). Според нея приемането на тези банкови карти в Турция представлява допълнително удобство за руснаците и "добър източник на приходи" за турските търговци, но не е фактор, който ще повлияе на броя на туристите. Отмяната на картите, казва тя, не е причина руснаците да спрат да купуват туристически пакети в Турция, нито да анулират вече закупени почивки в страната. Нещо повече, мнозинството от руските туристи предпочитат системата "ол инклузив" и изобщо не се отделят от хотелите, каза още Ломидзе пред финансовия в. "Дюня". Все пак обаче решението ще има отражение, преди всичко върху турските банки и търговците в Турция, за които плащанията през "Мир" са източник на средства, казва Ломидзе.

Според данни от турския банков сектор, цитирани в "Сабах", руснаците са извършили през картите "Мир" плащания в Турция на стойност 500 милиона долара от началото на 2022 г. Тези карти като цяло са ползвани за заплащане не на пакетни почивки, а за индивидуално настаняване, самолетни билети и допълнителни разходи в страната.

Хакан Топкурулу, председател на бюрото за икономически политики на турската проруска Патриотична партия, е на мнение, че решението за отказ на Турция от системата "Мир" заплашва да се превърне в "санкция" за самата Турция. По думите му решението има смисъл на послание към руснаците да не посещават Турция. Това е санкция не срещу Русия, а срещу Турция, казва той, цитиран от партийния в. "Айдънлък".

АЛТЕРНАТИВИТЕ

Турските власти съобщиха, че работят върху дългосрочното решаване на проблема с използването на картите "Мир" и търсят алтернативи на руската система. 

Възможна формула е т.нар. тикет карта (Ticket Card), която да бъде използвана за допълнителни разходи по време на почивка в Турция, пише "Сабах". Руснаците използват картите "Мир" в Турция преди всичко за храна извън хотелите, за покупки и забавления, докато почивката и самолетните билети уреждат предварително. По тази причина туроператорите работят върху вариант, при който заедно с туристическите си пакети, руснаците да купуват и "тикет карта". С тази карта те ще бъдат таксувани за направените разходи, а парите, които харчат, ще бъдат изпращани от туроператорите в съответните ресторанти, магазини и места за забавление.   

Руските туроператори вече предупреждават туристите, пътуващи в Турция, да носят със себе си и пари в брой, писа руският "Комерсант". Представители на сектора обръщат внимание, че в други популярни дестинации за руснаците като Обединените арабски емирства и Египет системата "Мир" не се приема, а руските туристи разчитат на международни платежни системи или на старомодния метод на кешово плащане. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати