Новини Хотели

Старинният хотел Bey House в Търново вече посреща туристи

   
Старинният хотел Bey House в Търново вече посреща туристи

Наблюдава се тенденция в света на хотелите да се реновират стари исторически сгради и да бъдат обзаведени луксозно и удобно. Естествено, този хит не подмина и родните ширини и се реализира в успешния проект “Bey House”. Този хотел се помещава в една от най-емблематичните къщи във Велико Търново, а именно Бейската къща. Запазил едновремешната си красота и авторитет, сега имотът предлага четири бутикови стаи за настаняване, лятна градина, ресторант, както и специализирана турска баня.  

Собственикът на хотела Борис Благоев сподели пред TravelNews за вдъхновението и избора на къща: “Идеята се зароди при едно от моите пътувания в Мароко. Тогава отседнах в риад - традиционна заможна мароканска къща, осъвременена с най-модерните удобства. Това много ме впечатли, беше един от най-уникалните хотели, в който съм отсядал. Това ме наведе на мисълта, че мога да направя нещо подобно в моя роден град Велико Търново. Историята му е толкова богата и разнообразна, че исках да я запазя.”  

Откриването на подходящия имот за идеята на Благоев обаче се оказва нелека задача. В началото на 2018 г. се спира на Бейската къща, разположена в самото сърце на старата българска столица. Тя e пocтpoeнa пpeз 1864 г. и e eдин oт oтличитeлнитe пaмeтници нa ĸyлтypaтa в града. Πpeз пepиoдa нa ocмaнcĸoтo влaдичecтвo титлaтa ,,бeй” ce e дaвaлa нa eлитeн члeн oт тypcĸитe cъcлoвия, пoдoбнo нa титлaтa ,,гpaф’’ в Eвpoпa. Бейските семейства са водили заможен и охолен начин на живот, затова и подобни аристократични къщи предизвикват интерес до ден днешен. Πocлeдният бeй нa гpaдa и нa peгиoнa e бил Koнчaшooглy бeй. Toй e пocтpoил Бeйcĸaтa ĸъщa и e живял в нeя дo Ocвoбoждeниeтo. 

Cгpaдaтa e пocтpoeнa  

oт yчeниĸ нa извecтния мaйcтop Koлю Фичeтo - Ивaн Πeнчeв. Tя e eднa oт нaй-ĸpacивитe cгpaди в cтapaтa чacт нa гpaдa. Имoтът e изцялo oбнoвeн, ĸaтo e зaпaзeнa opигинaлнaтa cтpyĸтypa, външен вид, ĸaĸтo и eмблeмaтичнaтa зa eпoxaтa фacaдa oт чepвeни тyxличĸи, нo cъщo тaĸa нaпълно модepнизиpaн. Глaвнa зaдaчa пpи peнoвиpaнeтo e дa ce зaпaзи и пpeдaдe дyха нa иcтopичecĸoтo вpeмe, в ĸoeтo e cъздaдeнa caмaтa cгpaдa.  

“Това беше имотът в най-добро състояние и вид. Инвестирахме в Бейската къща, но проектът не приключи само с покупката. Доста дълго време реновирахме къщата, тъй като е културен паметник и трябваше да запазим оригиналния ѝ вид максимално. През първата година само изготвяхме плана. След това започна ремонтната дейност, но нещата пак се отлжоиха заради пандемията от  COVID-19. И така до ден днешен - след 4 години работа най-накрая имаме готов продукт, който е много привлекателен за туристите”, разаказа още Благоев.  

Реновацията отнема доста време, затова и хотелът започва да отваря поетапно. “Миналата година отворихме първо градината и летния бар. През есента отворихме останалата част, включително хотелската, но не започнахме да имаме гости до началото на 2022 г. През тази година завършихме и подземната турска баня, която е уникално преживяване за СПА любителите. Последната крачка към завършека беше и ресторантът”, подчерта Благоев. Ресторантът отваря врати едва през август, тъй като собствениците са търсили най-подходящия шеф, който да оглави кухнята дълго време. Bey House често сравнява новият си главен готвач - шеф Ивайло Иванов с истински цар, заради великите му гозби. С него гостите на ресторанта могат да се насладят на традиционно българско меню по вкуса на всяка кралска особа. 

Поради малкия размер на имота, единственото решение е СПА зоната и всички сервизни и служебни помещения, да се изместят под земята. Това се оказва много печеливша стратегия за Бейската къща, тъй като по този начин се запазва площта на къщата и се отваря възможност за настаняване. Opигинaлният имoт ce cъcтoи oт седем доста малки cтaи, които не са били пригодени за хотелско използване. След финалния ремонт в къщата има четири хотелски стаи, които не само са просторни, а и са уникално декорирани. “За стаите се вдъхновихме от историята на къщата и избрахме да пресъздадем нейния стил от втората половина на XIX век. Нашият проект е в почит към историята на България и затова решихме да обвържим стаите с цариците на третото царство. Покоите ни не само носят имената на старовремските царици, но и разказват историята им. Стаите са обзаведени, така че да представляват покоите на цариците и да върнат гостите в едно отминало време”. 

Покоите носят имената Маргарита, Джована, Мария Луиза и Йохана. Всички те са оборудвани с удобни големи легла, модерна баня и традиционни за XIX век удобства като например ретро дивани, приемни помещения и оберлихт. Но детайлите в интериора са това, което привлича хората най-много. Стаите са изпълнени с картини от живота на цариците, както и други декоративни елементи, които да пресъздадат усещането, че стъпваш в друго време.  

Интересът към Bey House нараства  

стремглаво от началото на 2022. Готите са предимно чужденци, които намират интериора и историята за много любопитни. Според тях отсядането в Бейската къща допълва идеално почивката им във Велико Търново, тъй като ги свързва на по-дълбоко ниво с историята на града.  “Около 90% от нашите гости са чужденци и по-конкретно от Румъния. Велико Търново като цяло приема много гости от северната ни съседка и сме горди, че Bey House представлява интерес за тях”, коменитра още собственика.  

В социалните мрежи потребителите често коментират, че хотелът е толкова красиво направен, че е интересен за обиколка като музей. Bey House кани всеки да се поглези с кафе или шампанско в лятната градина и да разгледа интериора, като посетителите остават очаровани. Отзивите за Bey House са отлични и сякаш този модерен прочит на историята е по вкуса на всеки.  

Но най-голямото признание за собственика идва не от кой да е, а от самото царско семейство. Негово Величество Цар Симеон II и Нейно Величество Царица Маргарита отбелязаха тържественото откриване на хотела на 22-ри септември тази година. Церемонията по прерязването на лентата от техни величества поставя началото на официалния път на Bey House. 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати